Danimarka Başbakanı, 17 milyon vizonu öldürme kararı için özür diledi

Danimarka Başbakanı Mete Frederiksen, korona virüsünün vizonlarda mutasyona uğradığının tespit edilmesinin ardından alınan 17 milyon vizonu öldürme kararı için 'yasal temele ihtiyaç olduğunu bilmediğini' dile getirdi. Özür dileyen Frederiksen, "Acelemiz olsa da bunun için yasal temele ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekiyordu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka hükümeti, ülkedeki tüm vizonları öldürme kararının yasal bir dayanağı olmadığını açıkladı ve bunun için halktan özür diledi. Danimarka Başbakanı Mete Frederiksen, 'yasal temele ihtiyaç olduğunu dilmediğini' söyledi. 

Frederiksen, "Acelemiz olsa da bunun için yasal temele ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekiyordu. Ama bilmiyordum. Bunun için özür dilerim" dedi. Danimarka hükümeti şimdi vizonların topluca öldürülebilmesi için yeni bir yasa hazırlayacak.

'ÇİFTLİK SAHİPLERİ ÖLDÜRMEYE DEVAM ETSİN'

Ancak Tarım Bakanı Mogens Jensen, çiftlik sahiplerine önlem olarak hayvanları öldürmeye devam etmelerini istedi. Jensen, Danimarka Vizon Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tage Pederson'a "Çiftlik sahiplerini hâlâ bizimle iş birliği yapmaya çağırıyorum. Çünkü halk sağlığını koruyabilmemiz için elimizden geleni yapmamız gerekiyor" dedi.

Hükümet mutasyona uğramış yeni bir korona virüsü türünün bulunması üzerine çiftliklerdeki 17 milyon kadar vizonun topluca öldürülmesine karar vermişti. Virüsün bu türünün insanlara geçtiğinin belirlenmesi endişeye neden olmuştu. Hükümet, mutasyonun korona virüsü için geliştirilen aşıları etkisiz kılabileceğini söylüyor.

HOLLANDA, İSPANYA, İSVEÇ, İTALYA VE ABD'DE GÖRÜLDÜ

Danimarka dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi. Ülkenin ana pazarları ise Çin ve Hong Kong. Şimdiye kadar Danimarka'nın yanı sıra Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya ve ABD'deki vizon çiftliklerinde de korona virüsü vakaları görüldü.

Vizonların Covid-19'a neden olan Sars-CoV-2'e yakalanabilecekleri biliniyor. Hayvanların çiftliklerde birbirleriyle iç içe tutulmaları nedeniyle hastalığın hızlı bir şekilde yayıldığı belirtiliyor. Virüsü çiftlik çalışanlarından kapan hayvanların hastalığı insanlara geçirdiği ve virüsün mutasyona uğradığı ifade ediliyor. (BBC Türkçe)