Cumhuriyet'ten işten atmalar için açıklama

Cumhuriyet gazetesinden Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi 8 kişinin işten çıkarılmasına dair savunma: "Gazete ekonomideki kötü gidişin dayattığı zorunlu önlemleri almak zorunluluğundadır."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toplu iş sözleşmesi imzalandıktan sonra 8 gazetecinin işten çıkarıldığı Cumhuriyet gazetesinden, çıkarmaları savunan bir açıklama yapıldı. Gazetecilerin işten çıkarılmasına 'ekonomik şartlar' gerekçe gösterildi. 

Kurumdan yapılan açıklamada, gazetenin maliyetlerinin son dönemde yüzde 77 arttığı belirtildi ve işten çıkarmaların yanında başka 'tasarruf önlemlerinin' de alındığı ifade edildi. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu ve Yeni Gün Haber Ajansı A.Ş. Yönetim Kurulu’nda ekonomik sorunların ele alındığı ve bir dizi karar verildiği aktarıldı. Bu kararlardan bazıları şöyle duyuruldu:

  • "1. Gazetenin Cumartesi eki yayından kaldırılmıştır.
  • 2. 20 Sayfa olan gazetemiz zorunlu olarak 14 sayfaya indirilmiş, renkli sayfalar azaltılmıştır. 
  • 3. Genel giderlerde en yüksek derecede tasarruf sağlanması için önlemler alınmıştır.
  • 4. Aralarında emeklilikleri gelmiş bulunanların da yer aldığı 8 çalışanıyla, tüm yasal kazanım ve hakları ödenerek yollarımız üzülerek ayrılmıştır."

Gazeteden yapılan açıklamada, yayının devam edebilmesi için alınan kararların 'zorunlu önlem' olduğu vurgulandı. 

Ne olmuştu?

Cumhuriyet gazetesinde Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile toplu iş sözleşmesi imzalandı. 18 yıl aradan sonra gelen anlaşma sonrasında sendika üyesi 8 kişi işten çıkarıldı. TGS'den "Toplu pazarlık masasına oturmadan önce üyelerimizi istifaya zorlayan anlayış, imzalanan sözleşmeye rağmen devam etmektedir. Bu tutum Cumhuriyet’e yakışmamaktadır" açıklaması yapıldı ve dün Cumhuriyet gazetesi önünde karar protesto edildi. Eylemde yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"16 Kasım 2021 tarihinde yapılan Cumhuriyet Vakfı toplantısında, en az 15 kişinin işten çıkarılması, bununla ilgili Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya'nın öneri sunması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası gerek Genel Yayın Yönetmeni Küçükkaya, gerek yazı işleri ekibi ve gerekse servis şefleri, çekincelerini dile getirmiş, hiç kimsenin işinden olmaması için yapıcı öneriler ve özverilerde bulunma kararı almıştır.

Ancak, çalışanın sesine kulak tıkayan, kendilerine sunulacak önerileri bile beklemeyen Alev Coşkun, Adnan Arslan ve Osman Özer'den oluşan şirket yönetim kurulu, Cumhuriyet ilkeleriyle uyuşmayan bir kararla sekiz çalışma arkadaşımızı Cumhuriyet'ten koparmıştır. Bu kararla, Cumhuriyeti Vakfı tarafından gazeteyle ilgili kararlarda tek yetkili kılınan Yürütme Kurulu ve Genel Yayın Yönetmenliği makamının iradesi çiğnenmiştir."

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya da sosyal medyadan bir açıklama yaparak, "Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni olarak polisi gazete binasının dışına davet ettim… Açıklamaya bizzat katılacağımı, Cumhuriyet emekçileriyle omuz omuza olduğumu bildirdim…" dedi. (HABER MERKEZİ)