Cumhuriyetçi Vali, Trump'ın seçim baskısını reddetti

ABD Başkanı Donald Trump'ın, kaybettiği seçimlerin sonuçlarını tersine çevirmek için Georgia eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Brian Kemp'e baskı yaptığı belirtildi. Washington Post'a göre Trump, validen eyalet meclisini sonuçlarını geçersiz kılmaya ikna etmesini istedi. Vali Kemp bunu reddedince, Trump'ın eyalette yaptığı mitingde hedef tahtasına oturdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, kaybettiği seçimleri tersine çevirmek için siyasi baskıya başvurduğu, Georgia eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Brian Kemp'ten yetki alanında olmayan adımlar atmasını istediği öne sürüldü. Washington Post'un haberine göre, Trump dün Georgia'da yaptığı mitingden önce Kemp'e telefon ederek, eyalet meclisini seçim sonuçlarını geçersiz kılmaya ikna etmesini istedi.

VALİ REDDETTİ: BÖYLE BİR YETKİM YOK

İddiaya göre Trump, eyalet meclisinin özel bir oturum düzenleyip, kendisini destekleyecek bir seçiciler kurulu (delegeler) oluşturmasını talep etti. Vali Kemp'in böyle bir yetkisi olmadığını belirterek Trump'ı reddettiği belirtildi. Georgia eyaletinde Joe Biden 12 bin oy farkla kazanmış, oyların elle yeniden sayılması sonrasında da sonuç değişmemişti. Biden bu sonuçlarla, eyalette yaklaşık 30 yıldır kazanan ilk Demokrat aday olmuştu.

MİTİNGDE DE VALİYE YÜKLENDİ

Trump, söz konusu telefon konuşmasının ardından, Georgia'da düzenlenecek ikinci tur Senato seçimlerinde yarışacak olan iki Cumhuriyetçi senatör için bir miting düzenledi. Trump konuşmasında Vali Kemp'e yüklendi; seçimleri kendisinin kazandığına dair temelsiz iddialarını yineledi. Konuşmanın bir bölümünde 'salatalıkları çok sevdiğini' söylemesi ise sosyal medyada dalga konusu oldu. 

'YENİDEN HİLE YAPACAKLAR' İDDİASI

ABD Başkanı, seçimleri kaybetmesinden sonra düzenlediği ilk mitingde, çoğunluğu maske takmayan ve sosyal mesafe kurallarına uymayan yüzlerce destekçisi tarafından karşılandı. 90 dakika süren konuşmasında 'kendisine sonuçları tersine çevirmekte yardımcı olmayan Cumhuriyetçi eyalet yetkililerine' yüklendi; Vali Kemp'in adını açıkça andı. Trump, "Hile yaptılar ve başkanlık seçimlerimizi çaldılar ama hâlâ kazanabiliriz. Ve bu Senato seçimlerini de çalmaya çalışacaklar" iddiasında da bulundu. 

'KİM SALATALIK SEVİYOR?'

Konuşmasında dört yıl daha Beyaz Saray'da kalsaydı 'Çin ve İran'a karşı neler yapacağını' da anlatan Trump, bir noktada salatalık ve böğürtlenri çok sevdiğinden söz etmeye başladı. ABD Başkanı'nın "Burada kim salatalık seviyor, ben çok severim" dediği anlar sosyal medyada dalga konusu oldu.

YARGIDAN İSTEDİĞİNİ ALAMADI

ABD Başkanı, seçimleri 7 milyon oy farkla kaybetmiş; Biden tüm eyaletlerden 306 delege alırken, Trump'ın delege sayısı 232'de kalmıştı. Associated Press'in haberine göre, Trump'ın avukatlarının farklı eyaletlerde sonuçlara itiraz etmek için açtığı yaklaşık 50 davanın 30'dan fazlası reddedildi veya düşürüldü. (DIŞ HABERLER)