Cumhurbaşkanı Hristodulidis: Türkiye-AB ilişkilerinin yolu Kıbrıs'tan geçiyor

Lefkoşa'da Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüşen Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis, AB ile Ankara arasındaki daha yakın ilişkilerin yolunun Kıbrıs sorununa çözümden geçtiğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile bir araya geldi. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında daha yakın ilişkiler kurulmasının Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözülmesi katılımına bağlı olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs lideri, konuşmasında, "Kıbrıs, AB ile Ankara arasındaki yakın ilişkileri güçlü bir şekilde destekliyor. Daha yakın ilişkiler, gelişmelerden ve Kıbrıs sorununa çözümden geçiyor" ifadelerini kullandı. 

STEINMEIER: ÜYE DEVLETLER BU MESAJI GÖNDERMELİ

Ortak basın toplantısında konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier de adaya yaptığı resmi ziyarette, Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini değerlendirerek ülkenin Kıbrıs'a ilişkin eylemlerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Steinmeier, "Üye devletler, bu mesajı Türkiye'ye göndermeli" değerlendirmesinde bulundu. 

TUTUM BELGESİNDE 'NORMALLEŞME' TALEP EDİLMİŞTİ

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 14-15 Aralık'ta düzenlenen AB liderler zirvesi öncesinde Türkiye dahil tüm aday ve potansiyel aday ülkelerle ilgili tutum belgesi yayınlanmıştı. AB devlet ve hükümet başkanlarını temsil eden AB Konseyi'nin açıkladığı sonuç belgesinde, Türkiye'nin AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini normalleştirmesi ve tüm AB ülkelerinin toprak bütünlüğü ile egemenlik haklarını tanıması talebine yer verilmişti. 

Türkiye'nin AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini normalleştirmesi ve tüm AB ülkelerinin toprak bütünlüğü ile egemenlik haklarını tanıması talebine yer verilen belgede AB'nin BM kararları çerçevesinde Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü taahhüdüne bütünüyle bağlı olmaya devam ettiği de vurgulanmış ve Türkiye'nin bu çerçevede barışçı çözüme bağlılığını bildirmesi ve katkı sağlamasının hayati önem taşıdığı kaydedilmişti.

Belgede ayrıca Kıbrıs'taki Kapalı Maraş'ın statüsünün önemine de işaret edilerek Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı her tür tek taraflı eyleminin kınandığı belirtilmiş, bu tür eylemlerin geri alınması istenmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)