Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım ayında Almanya'yı ziyaret etmesi planlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım'da Almanya'ya 2 günlük bir ziyaret yapması bekleniyor. Ziyaret gerçekleşirse Erdoğan'ın, Olaf Scholz döneminde Almanya'ya ilk ziyareti olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck'in Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmeler kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17-18 Kasım tarihlerinde bazı bakanlar eşliğinde Berlin’i ziyaret etmesinin planlandığı öğrenildi.

Amerika'nın Sesi Türkçe'de yer alan habere göre, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı ve Almanya Başbakan Yardımcısı Habeck’in katıldığı bir resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun zamandır planlanan Almanya temasları ile bilgi veren Türk kaynaklar, ziyaretin 17 Kasım Cuma ve 18 Kasım Cumartesi günlerinde yapılması konusunda karar alındığını söylediler.

Alman diplomatlar ziyaret konusunda kesin bir tarih vermekten kaçınırken, ziyaretin ayrıntılarının müzakere edildiğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filistin'in Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas (İslami Direniş Hareketi) ile ilgili son açıklamaları Berlin’de tepkiye neden oldu. Bazı gazetelerde çıkan yorumlarda, Alman hükümetinin Erdoğan’ın bu bağlamdaki açıklamalarına ve Hamas’a sıcak tavrına tepki vermesi istendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Son yaptıkları toplantıda tüm batı bir araya gelip Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil toprağını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur. İsrail devletiyle bir sorunumuz yok. Ama İsrail'in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını tasvip etmiyoruz" demişti.

SCHOLZ, MAYIS AYINDA ERDOĞAN'I ALMANYA'YA DAVET ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'yı ziyaret etmesi halinde Başbakan Olaf Scholz tarafından ilkbaharda yapılan davete icabet etmiş olacak. Scholz, 28 Mayıs'taki ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etmiş ve kendisini Almanya'ya davet etmişti. Erdoğan'ın bu ziyaretinin gerçekleşmesi için taraflar arasında bir süredir görüşmeler yürütülüyordu.

Olaf Scholz, 2021 Aralık ayında başbakan olduktan sonra 14 Mart 2022 tarihinde Ankara'yı ziyaret etmişti. Erdoğan ise şimdiye dek, Başbakan ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya’ya toplam 20 resmi ve özel ziyarette bulundu.

ERDOĞAN, ALMANYA'YI SON OLARAK 2020'DE ZİYARET ETTİ

Erdoğan, en son 19 Ocak 2020‘de Almanya’ya gelerek, dönemin Başbakanı Angela Merkel'in, Birleşmiş Milletler’in (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı ve Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla düzenlenen Berlin’deki uluslararası zirveye katılmıştı.

Daha önce 28 Eylül 2018 tarihinde cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya’yı ilk kez ziyaret eden Erdoğan, üç günlük resmi ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanmış, daha sonra Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelmişti. Erdoğan, daha sonra Köln’e geçerek Diyanet İşleri Türk İslam Birliği‘ne (DİTİB) bağlı caminin açılışına katılmıştı.

ERDOĞAN OCAKTAKİ ZİYARETİNİ SONA ANDA İPTAL ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl 23 Ocak tarihinde planlanan Berlin gezisini son anda iptal etti. Ankara’nın ziyaretin içeriği ve saatler konusunda Berlin’le anlaşamadığı öğrenildi.

Alman kaynaklar ise, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Almanya’da bir konuşmasında, "Türkiye'de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya'da da tanımayacağız. Dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar PKK denen terör örgütünü, FETÖ denen terör örgütünü bitireceğiz" sözlerinden sonra Alman hükümetinin Erdoğan’ın gezisine yeşil ışık yakmaktan vazgeçtiğini iddia etti.

Eski Başbakan Angela Merkel ise, göreve başladığı 2005’ten görevden ayrıldığı 2020’ye kadar Türkiye’yi 12 kez ziyaret etti.

Merkel’in, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’la kurduğu diyaloğu siyasette gerilimli süreçlere rağmen her zaman devam ettirmesi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyümesi ve özellikle sığınmacılar konusunda iş birliğinin güçlenmesi dikkat çekti.