Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-BAE ilişkisinde yeni bir dönemi başlattık

Birleşik Arap Emirlikleri'nde iş insanları ve yatırımcılarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki başlıca ticaret ortağıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de iş insanları ve yatırımcılarla bir araya geldi. Toplantıda yaptığı açıklamada, "Türkiye-BEA ilişkisinde yeni bir dönemi başlattık. Ortak hedefimiz, ikili ilişkilerimizi her alanda çok daha üst seviyelere taşımak" diyen Erdoğan, "BAE ileri teknoloji şirketlerine uygun yatırım ortamı sağlıyor. Türkiye ise dinamik nüfus ile yeni gelişmelere öncülük ediyor" ifadelerini kullandı.

'İMZALANAN BELGELER BİRLİKTE ÇALIŞMA ARZUMUZU ORTAYA KOYDU'

Türkiye ile BAE arasında savunma sanayii, sağlık, iklim krizi, sanayi, teknoloji, kültür, tarım, ticaret, ekonomi, kara, deniz taşımacılığı, gençlik, afet yönetimi, meteoroloji, iletişim ve arşiv alanında 13 anlaşma imzalanmıştı. “BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki başlıca ticaret ortağıdır. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi, yatırımların artırılması konusunda güçlü bir müşterek iradeye sahibiz” açıklamasını yapan Erdoğan, "Dün sanayi ve ileri teknolojiden taşımacılığa, sağlıktan tarıma ve karşılıklı yatırımlara kadar çok geniş bir yelpazede imzalanan belgeler bu hedef doğrultusunda birlikte çalışma arzumuzu açıkça ortaya koymuştur" diye konuştu.

'Ekonomik açıdan birbirini tamamlayan ülkeler olarak kısa sürede önemli mesafe alınacağına inandığını' vurgulayan Erdoğan, kara yolu, hava yolu, bankacılık ve finansman başta olmak üzere her alandaki ekonomik bağlantıların güçlendirilmesi için gereken adımları attıklarını belirtti.

AA'nın aktardığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyasi istikrarımız, hızlı karar alma mekanizmalarımız ile üretimi, istihdamı yatırımı teşvik eden yönetim anlayışımızla salgın sürecini suhuletle yönettik. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü 2020 senesinde biz yüzde 1,8'lik büyüme oranı yakaladık. Aynı dönemde G20'de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk.

Geçen seneyi yüzde 33'lük artışla 225 milyar doları geçen rekor ihracat ve 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmiyle tamamladık. Çift haneli oranları bulacağına inandığımız 2021 yılı büyüme rakamları ile inşallah bu başarımızı taçlandırmış olacağız."

'LİDERLERİN GÖREVİ, İŞ BİRLİĞİNİN ZEMİNİNİ TESİS ETMEKTİR'

İş insanları ve yatırımcılara seslenen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

"Birleşik Arap Emirlikleri özel sektörünün önde gelen temsilcileri olarak, Türkiye ile ticari ortaklıktan ve yatırım iş birliklerini tesis etmenin faydalarına tüm boyutlarıyla vakıf olduğunuza eminim. Denizbank ve Yarımca Limanı gibi başarılı örnekler, hepinizin malumudur.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinin hak ettiği seviyeye ulaşmasında devlet adamlarının sergilediği irade çok önemlidir. Liderlerin görevi ticaretten savunmaya, turizmden enerji ve ulaşıma kadar her alanda iş birliğinin üzerinde yükseleceği zemini tesis etmektir. Ancak iki ülkenin gerçek potansiyelini bilhassa ticaret ve yatırımlarda hayata geçirecek olan iş dünyamızın siz kıymetli mensuplarıdır. Ticaret Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Finans ve Dijital Dönüşüm Ofislerimiz, diğer kurumlarımız, yeni yatırım projelerinizde sizlere gereken her türlü desteği vermeye hazırdır." (HABER MERKEZİ)