Cumhurbaşkanı Erdoğan: Roman Koordinasyon Merkezi kuruyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Roman Koordinasyon Merkezi kuruyoruz. Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı 25 ilimizin valilikleri bünyesinde sizlerden birer koordinatör görev yapacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2023 Roman Buluşması-Yüzyılın Romanını Birlikte Yazıyoruz" etkinliğinde konuşma yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, konuşmasına, "İlle de Roman olsun, taştan çamurdan olsun, o da Allah kuludur, her kim olursa olsun. Oturdum dibek başına, sürmeler çektim kaşıma. Bizi çekemeyenler, patlasın, çatlasın inşallah" sözleriyle başlayan Erdoğan, "Birileri sizin adınızı sadece siyaseten anar. Birileri sadece görüntü vermek için sizi selamlar. Birileri sadece oy istemek için kapınızı çalar ama bizim sizinle geçmişten bugüne gelen, inşallah son nefesimize kadar da sürecek olan yol arkadaşlığımız var. Sizinle yol arkadaşlığımız çocuklukta birlikte büyüdüğümüz sokaklarda kalmadı. Hangi göreve geldiysem, hangi sorumluluğu üstlendiysem hep dönüp size baktım. Sizin için neler yapabileceğime baktım" dedi.

Hiçbir kesime ayrımcılık yapmadıklarını savunan Erdoğan, "81 vilayetimizi ve 85 milyon vatandaşımızı kucaklarken, Romanlar başta olmak üzere hiç kimseyi dışarıda bırakmadık. Kimsenin kökenine, diline, inancına, kültürüne, meşrebine, başka herhangi bir farklılığına bakmadık. Sadece ve sadece insan sıfatıyla, herhangi bir vatandaşımızın hizmetin en iyisine, eserin en güzeline layık olduğuna inandığımız için gözümüz de kalbimiz de hep sizlere dönük oldu. Kalbimiz hep sizlerle birlikte oldu. İşte bunun için bizi çekemeyenler patlasın, çatlasın diyoruz. Daha doğrusu ne patlasınlar, ne çatlasınlar. Sadece ibret alsınlar, örnek alsınlar, ilham alsınlar yeter diyoruz" ifadelerini kullandı.

'BURAYI BİZ TEMİZLEDİK AMA BİZDEN SONRA GELENLER BURAYA PİSLİK AKITTI'

"Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmeye hazırlanırken bir kez daha Romanların gönül dostluğuna, yol arkadaşlığına talip olduğunu" söyleyen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin temizlenen Haliç'in yeniden kirlenmesine yol açtığını öne sürerek şöyle devam etti:

"Burada, beni bu çevredeki bütün kardeşlerim bilir. Çünkü doğup büyüdüğüm yer burası. Kasımpaşa Kulaksız. Bu Haliç neydi? Çamur deryası, pislik. Burada kokudan geçilmezdi. Burayı elhamdülillah biz temizledik. Ve Haliç'ten Alibeyköy'deki taş ocaklarına bütün o pisliği bizler naklettik. Şimdiki haline biz getirdik. Ama bizden sonra gelenler maalesef aynı temizliği devam ettirmedikleri gibi buraya ne yazık ki pislik akıttılar. Ama şu anda şu çatıyı, temelini bu kardeşiniz attı. Kadir Topbaş kardeşim de bunu tamamına erdirdi, Allah rahmet eylesin."

'AYRIMCI İFADELERİ KALDIRDIK, UTANÇ VERİCİ İTHAMLARLA DOLU DEVRİ GERİDE BIRAKTIK'

Romanların ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçmişte bu ülkenin her insanı gibi Roman kardeşlerimiz de bazı sıkıntılar yaşadı. Kimi zaman hak ve özgürlüklerin kullanımından, kimi zaman maddi imkanların adaletsiz dağılımından kaynaklanan bu sıkıntıları gidermek de hamdolsun bize nasip oldu" dedi.

"Bu çerçevede öncelikle mevzuatımızdan tüm ayrımcı ifadeleri kaldırdık. Böylece utanç verici ithamlarla dolu bir devri geride bıraktık" diyen Erdoğan, "Ceza kanunumuzda yaptığımız değişikliklerle kökeninden, renginden, dilinden, inancından dolayı nefret ve ayrımcılığa uğrayan herkese hak arama yolunu açtık. Hükümetlerimiz döneminde yaptığımız pek çok toplantı ve düzenlemeyle Roman kardeşlerimizin meselelerinin devletin en üst makamlarında konuşulmasını, tartışılmasını, çözüm yolu aranmasını temin ettik" şeklinde konuştu.

'ROMAN KOORDİNASYON MERKEZİ İÇİN 25 İLDE BİRER KOORDİNATÖR GÖREV YAPACAK'

"Roman Koordinasyon Merkezi" kurulacağını açıklayan Erdoğan, "İçişleri Bakanlığımız bünyesinde bir Roman Koordinasyon Merkezi kuruyoruz. Bu kapsamda Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı 25 ilimizin valilikleri bünyesinde sizlerden birer koordinatör görev yapacak. Şu ana kadar 11 valiliğimizde bu koordinatörler göreve başladı. Diğer illerimizdeki görevlendirmeleri de süratle tamamlıyoruz. Salgın döneminde 'Müzik susmasın' diyerek 40 bine yakın müzisyenimize verdiğimiz 280 milyon lirayı aşkın destekten en çok Roman müzisyenlerimiz faydalandı. Şimdi de Kültür ve Turizm Bakanlığımız vasıtasıyla Roman kültürünü yaşatacak ve gelecek nesillere aktaracak bir müze kuruyoruz. Kültür Yolu festivallerimizde Roman müzik gruplarına özel yer veriyoruz" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)