Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özbekistan'la ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik

Özbekistan ziyaretinde 10 anlaşma imzalandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimiz neticesinde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özbekistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'le ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından Kök Saray'da, iki ülke arasındaki anlaşmalar için imza törenin düzenledi. 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafirperverliği ve ev sahipliği için Mirziyoyev'e teşekkür etti.

'ÖZBEKİSTAN'DAKİ REFORM SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, bu yıl Türkiye ve Özbekistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30'uncu yıl dönümünü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Ülkelerimiz açısından anlamı büyük bir senede Özbekistan'ı ziyaret etmek bizim için ayrıca önemlidir. Özbekistan'ın kıymetli kardeşim Sayın Mirziyoyev'in dirayetli liderliğinde kaydettiği ilerleme takdire şayandır. 'Yengi Özbekistan' şiarıyla başlatılan reform sürecini biz de canıgönülden destekliyoruz" şeklinde konuştu.

'TİCARET HACMİMİZ GEÇEN SENE YÜZDE 72 ARTTI'

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısını başarıyla tamamladıklarını söyleyen Erdoğan, "Görüşmelerimiz neticesinde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene yüzde 72'ye yakın bir artışla 3.6 milyar doları aştı. En kısa sürede ki bir yıl hedef koyduk, '5 milyar dolar hedefini yakalayacağız' diyoruz. Ardından bununla kalmayacak, bilahare atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağız" dedi.

Konsey toplantısını iki senede bir değil, her yıl yapmak istediklerini dile getiren Erdoğan, "Bugün imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması sayesinde hedeflerimize daha hızlı yol alacağımızı düşünüyorum ve bugün 10 anlaşma imzalandı. Bu 10 anlaşmanın imzalanması demek, Türkiye-Özbekistan arasındaki bu süreç çok daha güçlü bir şekilde ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

'SAVUNMA SANAYİNDE İMKANLARIMIZI PAYLAŞMAYA HAZIRIZ'

Turizm alanındaki işbirliğinin giderek güçlendiğin, ifade eden Erdoğan, "Geçtiğimiz sene rekor kırarak 270 binden fazla Özbek kardeşimizi Türkiye'de misafir ettik. Bu hedefi 500 bine çıkarmamız mümkündür. Büyük potansiyele sahip olduğumuz bir diğer alan da savunma sanayidir. Savunma sanayinde nitekim bugün imzaları attık ve savunma sanayinde imkanlarımızı, imkanlarınızla paylaşmaya hazırız. Türkiye'nin bu alanda elde ettiği başarılar da ortadadır" şeklinde konuştu.

MİRZİYOYEV: İLİŞKİLERİMİZİ STRATEJİK ORTAKLIK SEVİYESİNE YÜKSELTİYORUZ

Ziyareti tarihi bir görüşme olarak nitelendiren Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, "Günümüzde Türkiye, büyük başarılar elde ederek uluslararası arenada öncü ülkeler arasında layık bir şekilde yer alıyor. Türk halkının yakın dostu olarak bizler, Türkiye’nin elde etmekte olduğu bu başarılarından çok mutlu oluyoruz. Türk kardeşlerimiz bizden bin kilometrelerce uzakta yaşıyor olsalar da bizlerin dilimiz ve kalbimiz çok yakın. Bizlerin tarihi köklerimiz bir, günümüzdeki arzu-isteklerimiz de aynı" dedi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerimizin günümüzdeki yüksek düzeyinden yola çıkarak ilişkilerimizin geniş kapsamlı stratejik ortaklık statüsüne yükseltilmesi konusunda mutabık kaldık" diyen Mirziyoyev, görüşmelerde siyasi, parlamentolar arası, ticari-ekonomik, yatırım, taşımacılık, tekstil, enerji, tarım, sağlık, kültürel-insani alanları içeren bir dizi konuyu ele aldıklarını aktardı.

Kamu özel ortaklığı mekanizmasının uygulanması, bilim, eğitim, sanayi, sinemacılık, turizm ve enformasyon alanlarındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi konusunda anlaştıklarını dile getiren Mirziyoyev, imzaladıkları ortak bildiri ve tercihli ticaret anlaşması ve diğer anlaşmaların iş birliğinin daha da geliştirilmesi için sağlam bir hukuki altyapı oluşturacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)