Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da gerilimin artması ve başkent Trablus'ta çatışmaların yaşanmasının ardından Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile İstanbul'da görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya geldi.

AA'nın haberine göre, İstanbul'daki Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşen görüşme, basına kapalı olarak yapıldı.

LİBYA'DA ARTAN GERİLİM

Dibeybe'nin ziyareti Libya'da gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Libya'da yıllardır süren iç savaşın ardından "Ulusal Birlik Hükümeti" kurulmasına ve geçiş süreci sonunda 24 Aralık 2021'de seçim yapılmasına karar verilmişti.

Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nde, 10 Şubat 2022'de Meclis Başkanı Akile Salih'in başkanlığında yapılan oturumda, seçimler vaktinde yapılmadığı gerekçesiyle hükümetin görev süresi dolduğu savunularak, eski Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Başbakan seçilmişti.

Abdulhamid Dibeybe ise hükümetin görevine devam edeceğini söylemiş, "İktidarı yalnızca seçilmiş bir hükümete devredeceğim ve diğer adayların da çekilmesi durumunda başbakanlık yarışından çekileceğim" demişti.

ASKERİ YIĞINAK HABERLERİNİN ARDINDAN BAŞKENTTE ÇATIŞMA

Yaşananların ardından gerilimin yükseldiği Libya'nın başkenti Trablus'ta silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanmıştı. Son çatışmanın yaşandığı 27 Ağustos'tan önce Dibeybe ve Başağa'ya güçlerin askeri yığınak yaptığına dair haberler çıkmıştı.

Fethi Başağa, 24 Ağustos'ta Dibeybe'ye hitaben yayımladığı açıklamasında, "Demokrasinin prensiplerine saygı ve sizlere güvenoyu vermiş yasama makamlarının kararlarına uyma bağlamında süresi bitmiş yetkinizi gönüllü olarak teslim etmeniz gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.

Dibeybe de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Eski İçişleri Bakanı'na, savaş çıkarma ve sivilleri hedef alma yönündeki tekrarlanan tehditkar mesajlarına sınırlama getir. Şayet Libyalıların hayatını önemsiyorsan çabalarınla seçimlerin gerçekleşmesine odaklan. Ayrıca geçmişte kalan askeri darbe hayallerini de bırak" diyerek Başağa'nın görevi devretme talebini reddetmişti. 

27 Ağustos günü Trablus'ta Başağa'ya yakınlığıyla bilinen Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı "777 Tugayı" ile Başkanlık Konseyi'ne bağlı "İstikrar Destek Birliği" arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, 32 kişi ölmüş ve 159 kişi yaralanmıştı. 

Çatışmanın ardından Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcılığı, Fethi Başağa ile Abdulhamid Dibeybe'nin geçen 17 Mayıs'ta görevden aldığı Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Usame Cuveyli, Başağa hükümetinin Eğitim Bakanı Muhammed Abdulcelil ve Demokrasi Partisi Başkanı Muhammed Savvan hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. (HABER MERKEZİ)