Cumartesi Anneleri gözaltılarına hak ihlali kararı: Bin lira tazminat

İHD’li Aydın Aydoğan, Cumartesi Anneleri eyleminde gözaltına alınmasına ilişkin açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasından bin TL'lik tazminat kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eylemlerinin yasaklandığı Cumartesi Anneleri/İnsanları ve insan hakları savunucularının Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurularda mahkeme, eylemlerinin meşru olduğuna hükmederek ‘hak ihlali’ kararları verdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Aydın Aydoğan Cumartesi Anneleri eylemlerinde gözaltına alınmasını yargı yoluna taşıdı ve 75 bin Türk Lirası (TL) değerinde tazminat davası açtı. Aydoğan’ın talebine karşın Bakırköy 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, taleplerin kısmen kabulüyle Aydoğan’a bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Artı Gerçek'ten Ezgi Yıldız'ın haberine göre, mahkeme kararını değerlendiren Aydoğan, "AYM kararlarına rağmen Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yaşatılan zulüm toplum vicdanında çoktan yargılandı. Anayasa’yı değersizleştiren bu uygulamalar sadece hukuksuzluk iklimini ve kanun ihlalcileri cesaretlendirir. Bizler de vekaletten hukuksuzluklar yaşadık. Açmış olduğum bu tazminat davası sembolik bir dava da olsa hafızalara ve tarihe ve vicdanlara kısa bir nottur.”

Aydoğan alacağı bin TL’lik tazminatı da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na bağışlayacağını belirtti.

 

'BİN TL CEZA VERİP YOLLUYORLAR, SONRAKİ HAFTA TEKRAR GÖZALTI OLUYOR'

Davanın avukatlığını yapan Hacer Çekiç Gündüz de mahkeme kararına ilişkin bir değerlendirme yaparak tazminat tutarının asgari ücret üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gündüz, Aydoğan’ın açtığı davanın haksız gözaltı uygulamasına karşı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye’deki insanların gözaltına alınması ve tutuklanmasının bir değeri yok. Tazminat davalarının asıl amacı idare yönünden caydırıcı olmasını sağlamaktır. Fakat verilen tazminat cezasını görüyoruz. Bin TL ceza verip yolluyorlar, sonraki hafta tekrar gözaltı oluyor. Bu sebepten de caydırıcı yönü kalmıyor.”

(HABER MERKEZİ)