Cumartesi Anneleri: 2022 bizi barışa yaklaştırsın

Cumartesi Anneleri 2022'nin ilk gününde adalet arayışıyla güne başladı. Cumartesi Anneleri, "2022 bizi hukuka, adalete, demokrasiye ve barışa yaklaştırsın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumartesi Anneleri, 2022'nin ilk gününde kayıpları için güne başladı. Yeni yılın ilk gününe denk gelen 875'nci hafta basın açıklamasına Cumartesi Anneleri, barış ve adaletin tecelli etmesi için çağrıda bulundu.

'ÇIKIŞIN ANAHTARI ELİMİZDE'

"Yeni yıla anayasal özgürlüklerin ve hukuk devleti güvencelerinin  askıya alındığı ağır bir baskı ikliminde giriyoruz" diyen Cumartesi Anneleri bu haftaki açıklamalarda şunları söyledi: "Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile keyfiyet ve hukuksuzluğu esas alan baskıcı bir rejimle karşı karşıya kaldı. Demokrasiye, hak ve özgürlüklere yaşam hakkı tanımayan bu rejim, Türkiye’yi hukuktan, adaletten ve barıştan uzaklaştırdı. Sessizliğin büyüttüğü bu siyasal türbülanstan çıkışın anahtarı sesimize. Hiç kimsenin  elimizden alamayacağı tek gücümüz olan sesimizde. Türkiye’nin hukuk devleti güvenceleriyle buluşabilmesi için sesimizi yükseltmekte. “Yapacak bir şey yok”  karamsarlığına kapılmadan sesimizin gücüne sarılmakta. Maruz kaldığımız kötülük karşısında seslerimizi birleştirerek iyiliği örgütlemekte. Yurttaşlar olarak yönetimde keyfiliğin önlendiği, devletin hukuka bağlı olduğu, yargının her türlü etkiden bağımsız çalıştığı, hukuk kurallarının herkese eşit uygulandığı bir Türkiye talebimizi yükseltmekte."

'YENİ YILDA TALEBİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Hak aramaya devam edeceklerini belirten Cumartesi Anneleri sözlerine şöyle devam etti: "Biz yeni yılda da bu topraklarda işlenmiş başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere  insanlığa karşı suçların aydınlatılması, bu suçların kimler tarafından ve neden işlendiğinin ortaya çıkartılması  talebimizi sürdüreceğiz. Çünkü her toplum, böylesi vahşi suçların kimler tarafından, kimlerin aldığı kararlar kapsamında, nasıl işlendiğini bilme konusunda vazgeçilmez bir hakka sahiptir. Adaletin sağlanmasına yönelik hak arama özgürlüğünün kullanılamadığı koşullarda iktidarlar değişse de değişmeyen  cezasızlık geleneğine dikkat çekmeye devam edeceğiz. Çünkü cezasız bırakılan suç şiddet döngüsünü besliyor; suçun tekrarlanmasına müsait toplumsal ve siyasal bir iklim yaratıyor. Yani cezasızlık yalnız dünümüzü değil, bugünümüzü ve geleceğimizi derinden etkiliyor.

'UNUTMAK RIZA GÖSTERMEYE DAİR, HATIRLAMAK İSE İTİRAZA...'

Hakikati unutturmayacaklarını söyleyen Cumartesi Anneleri sözlerine şu sözlerle son verdi: "Geçmişi unutturmaya, bulanıklaştırmaya yönelik sistematik politikalar karşısında toplumsal belleği canlı tutma, hakikati unutturmama sorumluluğumuzu üstlenmeye devam edeceğiz. Çünkü unutmak rıza göstermeye dairdir, hatırlamak ise itiraza. Unutmak inkara dairdir, hatırlamak ise hakikate. Unutmak cezasızlığa, suçun tekrarına dairdir. Hatırlamak ise yüzleşmeye, hesaplaşmaya ve adalete. Yeni yılın ilk günü vesilesiyle 2022’nin tüm toplumun hakça ve özgür bir şekilde yaşayacağı günlerin başlangıcı olmasını temenni ediyoruz." (HABER MERKEZİ)