'Cum-Ex' vergi kaçakçılığı soruşturmasını yürüten savcı istifa etti

Almanya'da 'Cum-Ex' olarak bilinen işlemler yoluyla vergi kaçakçılığı yapıldığı iddialarını soruşturan başsavcısı Brorhilker, skandalın ele alınışını eleştirerek devlet memurluğunu bıraktı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’da 'Cum-Ex' olarak adlandırılan işlemler yoluyla yapılan vergi kaçakçılığı iddialarını soruşturan başsavcının istifa ettiği açıklandı. Cum-Ex skandalı soruşturmasının başsavcısı Anne Brorhilker, "Özellikle beyaz yakalı suçlar alanında savcı olmaya her zaman gönül verdim ancak Almanya'da mali suçların kovuşturulma şeklinden hiç memnun değilim" ifadelerini kullanarak devlet memurluğundan istifa etti.

Anadolu Ajansı'nın Alman Haber Ajansı'ndan (dpa) aktardığına göre, Köln Savcılığı, Brorhilker’ın devlet memurluğundan istifa ettiğini doğruladı. Cum-Ex vergi kaçakçılığı skandalının kovuşturulmasına liderlik eden Brorhilker, Alman kamu yayıncı kuruluşu WDR’ye yaptığı açıklamada, ülkede söz konusu skandalın ele alınışını eleştirdi. 

120 DAVADA 1700 ŞÜPHELİ SORUŞTURULDU

İlk Cum-Ex vakalarının ortaya çıkmasından 11 yıl sonra, politikacılar hâlâ yeterli tepkiyi göstermezken, Brorhilker'in liderliğinde Köln Savcılığı’nda yaklaşık 120 Cum-Ex davasında yaklaşık 1700 şüpheli soruşturulmuştu. Dünyanın dört bir yanında pek çok finans kurumunun yabancı yatırımcıların sermaye geliri üzerinden hakları olmayan vergi iadesi almalarını sağlayarak Cum-Ex işlemlerine dahil olduğu ortaya çıkmıştı.

"Temettü transfer" olarak bilinen ve haksız yere vergi iadesi almak için iki tarafın da hisse sahipliğini talep etmesine izin veren yasal boşluktan yararlanmayı sağlayan Cum-Ex işlemlerinin hacmi, milyarca dolar olarak ifade ediliyor.

Almanya'da 'ülke tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı' olarak bilinen Cum-Ex soruşturmasında da başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcı ve avukatların karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza atarak vergi ödemiş gibi gösterip sistematik olarak devletten yüklü miktarlarda vergi iadesi aldıkları ortaya çıkarılmıştı.

BAŞBAKAN SCHOLZ'UN DA ADI GEÇİYOR

Ülkenin tanınmış ceza savunma avukatlarından Gerhard Strate, Şubat 2021’de Başbakan Olaf Scholz ve Hamburg'un eski belediye başkanı Peter Tschentscher'ı Cum-Ex skandalında vergi kaçakçılığına yardım ve yataklık etmekle suçlayarak suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, iki SPD'li politikacı 2016'da Hamburg merkezli Warburg Bankası'nın Cum-Ex hisse senedi anlaşmalarıyla devlet hazinesinden aldığı 47 milyon euroluk vergi iadelerini zamanında geri talep etmemekle suçlanmıştı.

Almanya basınında da Almanya Başbakanı Scholz'un Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearis ile birçok kez görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu, Warburg Bankası'nın ise SPD'ye 2017'de 45 bin eurodan fazla bağış yaptığı ifade edilmişti. Almanyalı vergi uzmanları, ülkenin 63 milyar dolar vergi kaybı ile Cum-Ex işlemlerinden en fazla zarar gören ülkeler arasında yer aldığını belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)