CTP, Kutlu Adalı cinayeti için araştırma komisyonu teklifi verdi

Sedat Peker'in itirafları sonrasında KKTC'de muhalefet, Kutlu Adalı cinayetinin yeniden araştırılması için araştırma komisyonu kurulmasını istiyor. CTP mecliste bu yönde teklif verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sedat Peker’in yeni açıklamalarının Kıbrıs’taki artçı sarsıntıları devam ediyor. Yeni iddiaların gölgesinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan sonra Başbakanlık da devreye girerken, Cumhuriyet Meclisi’nde ana muhalefet bir araştırma komisyonu kurulması için teklif verdi. Gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Türkiye ve Kıbrıs Türk basınına konuşan Kıbrıslı politikacılarsa, derin devlete ve askeri vesayete dikkat çekti.

BAŞBAKAN SANER: POLİSLE GÖRÜŞTÜM

 Başbakan Ersan Saner son gelişmelerle ilgili kritik görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı. Saner, "Hem Polis Müdürü hem de Başsavcı ile görüşme yaptım. Bugün kendilerini makamıma çağırıp yeniden görüşeceğim. Başsavcılık bir soruşturma yapmaz ancak soruşturmayı bizde polis yapar. Başsavcılık refakat yapar. Sayın Cumhurbaşkanı da paralel şekilde bir görüşme yaptı. Ben de kendisi ile görüşeceğim” dedi. Saner, hükümet-Başsavcılık-Polis hattında görüşülenlerle ilgili ayrıntı vermedi.

CTP ARAŞTIRMA KOMİSYONU İSTİYOR

KKTC Cumhuriyet Meclisi’ndeyse, ana muhalefet Kutlu Adalı cinayetinin yeniden ele alınması için harekete geçti. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 12 milletvekili, cinayetle ilgili yeni iddiaların araştırılması için Meclis Araştırma Komitesi kurulması adına önerge verdi.

CTP lideri Tufan Erhürman ise Türkiye’de geçmişte organize suç örgütü lideri olarak hüküm giyen Sedat Peker’in, 6 Temmuz 1996'da katledilen Kıbrıslı yazar-araştırmacı Kutlu Adalı ile ilgili iddialarının araştırılması için bir an önce adım atılması gerektiğini söyledi. Konuyu Meclis Genel Kurulu gündemine taşıyan Erhürman, cinayeti 'ülkenin ve Kıbrıs Türk halkının yaşama hakkı konusunda açılmış çok derin bir yara' diye niteledi. KKTC Ceza Hukuku'na göre ‘suç duyurusu’ ya da ‘zaman aşımı’ gibi kavramların olmadığını belirten Erhürman, polis ve başsavcılığın Türkiye'yle doğrudan iletişime geçerek harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

KUDRET ÖZERSAY: UTANÇ VERİCİ

Mecliste temsil edilen diğer muhalefet partilerinde de benzer mesajlar geliyor. Halkın Partisi (HP) lideri Kudret Özersay “Mesele sadece Kutlu Adalı cinayeti değildir, bu devletin adının kara para ve uyuşturucu ile anılması utanç vericidir” dedi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) lideri Cemal Özyiğit ise “Ortaya birtakım isimler atıldığına göre artık gereği yapılmalı. Hükümet gereğini yapmalı, artık ülkede hiçbir şey karanlıkta kalmamalı, aydınlığa çıkarılmalıdır. Yapmazlarsa biz gidip suç duyurusunda bulunacağız” mesajını verdi.

KIBRIS SAĞI SESSİZ 

Muhalefetin Peker’in açıklamalarına karşı sesini yükselttiği, mecliste araştırma komisyonu kurulması için düğmeye bastığı bir esnada Kıbrıs Türk sağı ve iktidar suskunluğunu konuyor. Son gelişmelerle ilgili olarak iktidar adına sadece cumhurbaşkanı ve başbakanının açıklamalar yaptığı bir ortamda, Kıbrıs Türk sağını temsil eden siyasetçiler Peker’in açıklamalarıyla ilgili görüş belirtmekten kaçınıyor. Lefkoşa’dan yansıyan son bilgiler, iktidar çevrelerinde “Türkiye ile yakın ilişkiler zedelenmesin” düşüncesinin hakim olduğunu gösteriyor. Kıbrıs Türk sağı çevrelerinin ayrıca, Peker’in ilerleyen günlerde neleri açıklayacağı ve açıklamaların Kıbrıs’a olası etkilerinin neler olacağı konuları üzerinde de kafa yorduğu belirtiliyor.

FALYALI İDDİALARI DA SES GETİRDİ

Adalı cinayetine ilişkin tartışmaya paralel olarak, Peker videolarında ismi geçen Kıbrıslı Türk iş insanı Halil Falyalı hakkında da ciddi iddialar gündeme damga vurdu. Peker'in uyuşturucu ticaretiyle suçladığı Falyalı, hakkındaki iddiaları reddederek, “Hiçbir zaman uyuşturucuyla ilgili faaliyette bulunmadık. Bu konuda ne sabıkamız ne de mahkememiz yok” demişti. Ancak OdaTV'nin dün yayımladığı bir belgeye göre, Falyalı hakkında 2011 yılında ABD'nin Virginia eyaletinde bir bölge mahkemesinde kara para aklama ve uyuşturucu ticareti suçlamalarıyla soruşturma ve dava açıldı. Falyalı'nın ABD tarafından yakalanmamak için KKTC'den çıkmadığı iddia edilen haber de Kıbrıs'ın kuzeyinde ses getirdi. Falyalı, Kıbrıs Türk toplumunda siyasetçilerin yakından tanıdığı bir isim. Son günlerde sosyal medyaya başta cumhurbaşkanı olmak üzere birçok ünlü simayla birlikte çekilmiş fotoğrafları yansıyor.