Crakers Pizza işçisi: Maaşımı istedim boğazımı sıktılar

Maaşlarını alamadıklarını belirten Crakers Pizza işçileri duruma tepki gösterdi. İşine son verilen işçilerden Oktay Duran Sivridağı parasını istediği için darp edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Crakers Pizza’nın İstanbul'daki Metropol AVM, Küçükyalı, Göztepe, Meydan AVM, Ataşehir, Ümraniye şubelerinde çalışan işçilerin maaşları söz verilmesine rağmen aylardır ödenmiyor. 4 ay önce şirketin, işçilere maaşlarını vereceğine ilişkin verdiği sözün süresi bir hafta önce bitti. Ancak hiçbir işçi maaşını alamadı. İşçiler emeklerinin karşılığını ne olursa olsun alacaklarını söyledi.

İLK İFŞA İŞÇİDEN: OYALADILAR...

İşçilerin anlatımına göre patronlar ilk başta durumun duyurulmaması için tehdit etti. Ancak çalışanlardan biri geçtiğimiz yıl durumu kabul etmeyerek iş yerini ifşa etti. Kurumda yaşananları sosyal medyada duyuran işçilerden Gülistan Silinsin, işletmede sadece 20 gün çalıştı. Ancak içerde birçok arkadaşının maaşını alamamasına ve sigortalarının eksik yatırılmasına tepki gösteren Silinsin, şunları söyledi: “İşe ilk girdiğim an hiç kimsenin mutlu olmadığını gördüm. Bunun nedenlerini sorduğumda işçilerin maaşlarını alamadıklarını öğrendim. Patron, herkese farklı sözler veriyordu ama kimsenin maaşını yatırmıyordu. Aylarca oyaladılar bizi. Bunu duyuracağımı söylediğim zaman, 'Ne yaparsan yap' dediler. Sosyal medyadaki paylaşımımın ardından maaşların taksitlere bölünerek yatırılacağı söylendi. Bunu da kabul ettik. Maaşlarımızın şu ana kadar yatırılması gerekiyordu fakat yine sözlerinde durmadılar. Ne pahasına olursa olsun ben bu maaşımı alacağım. Bu durum bizim için artık bir onur meselesi haline geldi.”

'PARAMI İSTEDİĞİM İÇİN BOĞAZIMI SIKTI, KÜFÜR ETTİ'

Oktay Duran Sivridağı da kendi motoruyla paket servisinde çalışan işçilerden biri. Bir gün patronun kendisini arayarak, "Artık seninle çalışmayacağız" dediğini aktaran Sivridağı, “O zaman paramı verin” dedi ancak parasını istediği için darp edildi, mahkemelik oldu. Sivridağı yaşadıklarını şöyle anlattı: “Orada tek paketçiydim günde 40 paket sattım. Günde bin 200 lira ciro yaptırdım. Pizza bile yiyemiyorduk. Günde bir tane hakkımız vardı. Bazen bunu bile yiyemiyordum. Bu şirkette yüzde 40 hissesi olan Ahmet Aşık, beni işten atınca paramı vermedi, isteyince küfür etti, boğazımı sıktı. Bunların hepsi hakkımı istediğim için... Sabah saat 10.00'dan gece saat 2.00'ye kadar çalıştım. Kendi motorumla çalıştığım için benzin parasını da ben ödüyordum. Pandemide zaten işçi çıkarmak yasak, bu adamlar hem işçiyi işten çıkardı, hem maaşlarımızı ödemedi, hem de sigortalarımızı yatırmadı...

Patronlara seslenen Sivridağı şöyle devam etti: “Benim 2 buçuk yaşında kızım var. Zor şartlar altında motorculuk yaparak aileme bakmaya çalıştım. Ben patronlara artık bizi mağdur etmeyin diyorum. Bizi çalıştırıyorsanız hakkımızı verin. Hakkımızı alalım ki yaşayabilelim. Siz patronlar sadece kendinizi düşündüğünüz için bu ülke hiçbir zaman gelişmeyecek. Bizim derdimiz yaşamak, emeğimizin karşılığını almak.”

'İŞÇİLERİN MAAŞINI ÖDEMEK ZORUNDASINIZ'

İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçi Kadın Meclisleri ve Crakers Pizza Koordinasyonu ise işçilerin yanında olduklarını belirterek ortak açıklama yaptı: “20 işçinin 70 bin TL’lik alacağını ödemeden faaliyetlerine devam eden bu şirket, tıpkı tüm patronlar gibi 'paramız yok, ödeyeceğiz' cümlesinden başka bir şey anlatmadı. Crakers Pizza’nın 'yaşam standartlarından' vazgeçmeyen patronlarının ödeme zorluğu çekmesi inandırıcı değil. Şubeleri çalışıyor, eminiz ki kasaları dolu. Ancak onlar işçilere 'sıkışıklık' anlatmaya çalıştı. İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur. Bu bir sıkışıklık değil pandemi fırsatçılığıdır. İş yeri açıp işletmek, zorunluluk değil tercihtir. İşçilerin maaşlarını ödeyemiyorsanız iş yeri açmak zorunda değilsiniz. Biz sizin kârınıza ortak değiliz. Cebinizi doldurduğunuz günlerde kârınızı bölüşmedik. Bu sebeple işçilerin maaşlarını ödemek zorundasınız."