CPT İmralı'yı ziyaret etti: Şimdilik bilgi yok

İmralı’yı ziyaret eden CPT heyetinin başkanı Therese Rytter, Abdullah Öcalan hakkında şimdilik bilgi veremeyeceğini belirterek, raporun 6 ay sonra Türkiye'ye yollanacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi (CPT), 20-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdikleri Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama yayınladı. CPT'nin ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi de yer aldı. CPT, PKK lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı’ya gittiğini, İmralı’da sunulan toplumsal faaliyetlere ve dış dünya ile ilişkilerinin nasıl olduğuna özel önem verildiğini duyurdu.
 
CPT heyeti, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın yanı sıra Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının diğer üst düzey yetkilileriyle de uzun süredir devam eden yaptırımların uygulanması ve CPT'nin İmralı Cezaevi'ne ilişkin tavsiyeleri konusunda istişarelerde bulundu.

RAPOR 6 AY SONRA GÖNDERİLECEK 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İmralı’yı ziyaret eden heyet başkanı ve CPT 2. Başkan Yardımcısı Therese Rytter, raporu onaylayıp 2023 yılının Mart ayında Türkiye'ye göndereceklerini ifade etti. Rytter, "O zaman Türkiye'nin yanıt vermesi için 6 ay süresi olacak ve ardından CPT raporunu yayınlamak isteyip istemediğine karar verecek. Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese engelsiz erişime sahibiz" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN HAKKINDA BİLGİ VERİLMEDİ

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin sorumuza Rytter, “Türkiye'deki tüm mahkumları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak" yanıtını verdi.

2019 RAPORU YAYINLANMADI

CPT, İmralı’yı en son 2019 yılında ziyaret etmişti. Bu ziyarete dair raporunu henüz açıklamadıklarını hatırlattığımız Rytter, “Bir CPT raporunun (ve devlet yanıtının) yayınlanıp yayınlanmayacağına CPT değil, üye devlet karar verir. Bunu Türk hükümetine sormak lazım. Şu ana kadar çoğu devlet kendi yanıtıyla birlikte CPT'nin raporunu da yayınlamayı seçmiştir. Bir devlet işbirliği yapmazsa veya durumu CPT'nin tavsiyeleri ışığında iyileştirmeyi reddederse, Komite kamuya açıklama yapmaya karar verebilir” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)