Covid-19’un henüz uğramadığı ada ülkesi: Tuvalu

Avustralya'ya 4 bin kilometre uzaklıktaki Pasifik ada ülkesi Tuvalu, korona virüsünün henüz uğramadığı nadir ülkeler arasında yer alıyor. Tuvalu sakinleri, bu durumdan oldukça memnun.

Tuvalu'nun Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan görünümü
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pasifik ada ülkesi Tuvalu, pandemi boyunca Covid-19'dan uzak kalabilen son yerler arasında. Tuvalu, Avustralya’ya yaklaşık bin kilometre uzaklıkta, 12 bin nüfuslu bir ülke. Yüz maskeleri, siperlikler ve önlükler pandemi boyunca birçok yerde yaygın olarak kullanılırken, Covid-19 vakası görülmeyen nadir ülkelerden biri olan Tuvalu'da bunlara az rastlanıyor ve genellikle havalimanı çalışanları tarafından kullanılıyor. Nome de onlardan biri.

The Guardian'ın haberine göre Nome, Covid-19'un yalnızca tıbbi malzeme ve yiyecek getiren uçaklardan biri aracılığıyla veya yurt dışında kalmış Tuvalular üzerinden ülkesine ulaşabileceğini söylüyor. Havalimanında çalışan Nome, “İşimi seviyorum ama Covid nedeniyle ailem için güvensiz ve endişeli hissediyorum. Kargoları taşırken çok dikkatli oluyorum, koruyucu malzemelerimi çıkarırken her zaman doğru prosedürleri izlediğimden emin oluyorum" diyor.

Nome, şöyle devam ediyor: "Uçak kalkar kalkmaz havalimanında hepimiz test ediliyoruz. Sonuç negatif çıkınca kendimi çok rahatlamış hissediyorum ve ev işlerime devam edip günün geri kalanının tadını çıkarmak için eve koşuyorum."

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, dünyada korona virüsünün uğramadığı ülkeler arasında, Covid-19 vakasına rastlanmadığını iddia eden Kuzey Kore, Türkmenistan ile Pasifik ada ülkeleri Tuvalu, Nauru ve Mikronezya Federal Devletleri yer alıyor. 

UÇAK PİSTİ ADA BOYUNCA UZANIYOR

Tuvalu'nun başkenti ve mercan adası olan Funafuti'deki uçak pisti, ada boyunca uzanıyor. Uçaklar inip kalkmadığı zaman pist, futbol sahası olarak kullanılıyor. Ancak pandemi başladığından beri, pistin bir kısmı hiç kullanılamıyor. Öte yandan havalimanına yaklaşık 300 metre uzaklıktaki hangar, karantina merkezi haline geldi ve polis tarafından korunuyor.

Polis memuru Hililogo Tepou, "Karantina ve havalimanı bölgelerinde ne zaman görevlendirilsem, ben ve diğer meslektaşlarımın standart operasyon prosedürlerini takip ettiğinden her zaman emin oluyorum" diyor. Virüsün uçaklar ve kargo gemileri yoluyla gelme ihtimalinin her zaman olduğunu söyleyen Tepou, "Tuvalu'nun virüsten kurtulduğu için çok şanslı olduğuna inanıyorum ve bunun için her zaman minnettar olmalıyız” diye ekliyor. 

2020'DE KAPANAN SINIRLAR HALA AÇILMADI

Tuvalu, sınırlarını 2020'nin başlarında kapattı ve o zamandan beri hala açmadı. Şu anda yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı tamamen aşılandı ve 12-17 yaşındakilerin yüzde 85'i ilk dozlarını yaptırdı. Tuvalu'nun dışındaki adalarından ikisi, sınırlarını diğer adalardan tam olarak aşılanmamış kişilere kapattı, ancak bunun dışında okullar ve diğer hizmetler normal şekilde çalışıyor ve insanlar normal hayatlarına devam ediyor.

Çoğu Tuvalulu, hükümetin 2020'nin başlarında ülke sınırlarını kapatma kararından memnun olsa da, bunun bir bedeli oldu. Pandemiden önce Fiji'den Tuvalu'ya haftada üç uçuş vardı. Yerel sanatları işleyip satan kadınlar, kolye, saç tokası, çelenk, küçük hasır ve sepetleri sergilemek için havalimanının yakınında masalar kurardı. El işi satan kadınlardan biri olan Anita Filigina, eskiden satışlarından iyi bir gelir elde ettiğini söyledi.

Tuvalu'ya Covid-19 ulaşmadığı için minnettar olduğunu belirten Filigna, “Hala el işlerimi evimin hemen dışında ve havalimanında uçak varken satıyorum ama daha az getirisi var. Neyse ki kocam balıkçı olduğu için başka bir işim var. Hükümete ülkeyi düzgün bir şekilde idare ettiği için minnettarım" diyor.

Tuvalu sınırlarını kapattığında, ülke dışında yaşayan Tuvalulular hemen ülkelerine geri dönmek üzere Fiji'ye akın etti. Mart 2020'de Fiji'den Tuvalu'ya yapılan son uçuşta, o zamanlar Fiji'de öğrenci olan De'Allande Pedro vardı. “Geriye dönüp baktığımda, eve dönmekle doğru kararı verdiğimi hissediyorum. Fiji'deki okulum neredeyse bir yıllığına kapalı kaldı. Güney Pasifik Üniversitesi Tuvalu kampüsünde ön çalışmalarımı hiç endişe duymadan yapıyorum çünkü kurslarıma çevrimiçi olarak erişebiliyorum ve bana yardımcı olmaları için her zaman yerel öğretmenleri ziyaret edebiliyorum" diyor Pedro. Ders çalışmadığı zamanlarda uçak pistinde ragbi oynuyor, balık tutuyor ve geceleri adanın etrafında at biniyor.

Ulusal Covid-19 komitesinin başkanı Dr. Tapugao Falefou, Tayvan hükümeti tarafından finanse edilen birkaç “kurtarma uçuşu” haricinde sınırların "bir sonraki duyuruya kadar" kapalı kalacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler tuvalu Covid-19