COVAX ilk aşıları teslim etti: 600 bin doz aşı Gana'ya ulaştı

Aşılara adil erişim sağlamak için DSÖ liderliğinde yaklaşık sekiz ay önce kurulan küresel aşı paylaşımı platformu COVAX tarafından dağıtılan ilk Covid-19 aşıları Gana'ya ulaştı. Aşı programının cuma günü başlayacağı aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin aşılara adil erişimini sağlamak için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde kurulan küresel işbirliği platformu COVAX kapsamında dağıtılan ilk parti Covid-19 aşıları Gana'ya ulaştı. Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen Oxford/AstraZeneca aşısının 600 bin dozunu taşıyan uçağın başkent Akra'ya iniş yaptığı belirtildi.

'ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME'

DSÖ ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan ortak açıklamada, "COVAX aşılarının Gana'ya gelişi, salgının sona ermesinde kritik önem taşıdığından, bu çok önemli bir olay" denildi. UNICEF'in Gana temsilcisi Anne-Claire Dufay ile DSÖ'nün temsilcisi Francis Kasolo, "Bu 600 bin dozluk aşı teslimatı, düşük ve orta gelirli ülkelere gönderilecek Covid aşılarının ilk dalgasını temsil eden ilk teslimattır" ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA

Ganalı yetkililer, cuma günü başlayacak aşı programında önceliğin sağlık çalışanlarına ve yüksek risk altındaki kişilere verileceğini kaydetti.

Ocak ayında, COVAX'ın 2021 yılında yoksul ülkelere 1.8 milyon doz korona virüsü aşısı dağıtmayı hedeflediği açıklanmıştı. Aşıların, söz konusu ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 20'si için yeterli olacağı belirtilmiş, kendi kendilerini finanse eden ülkelerden gelen talebi ise 2021'in ikinci yarısında karşılayacağı aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)