Çorum'da ormancılar, artan maliyetler nedeniyle ağaç kesimini durdurdu

Çorum’un Kargı ilçesinde devlete ait ormanda resmi kesim yapan köylüler, zamlar nedeniyle zarar etmelerini gerekçe göstererek iş bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Kargı ilçesinde orman kesimi ile uğraşan köylüler maliyetlerinin arttığını söyleyerek orman kesimini durdurdular. Köylüler, bir yıl önce belirlenen fiyat üzerinden kesim yaptıklarını ancak benzine ve kullandıkları aletlere gelen zamlar nedeniyle zarara uğradıklarını söylediler.

 

'MECBUR KALDIK'

Şaban Çimen

Kargı Hacıveli Köyü Muhtarı Şaban Çimen, yaptığı açıklamada kendilerine geçen yıl yüzde 50 zam yapılmasına rağmen kullandıkları malzemelere yüzde 150 zam yapıldığını ifade etti.

Bu şartlarda orman köylülerinin zararına çalışıyor duruma geldiğini kaydeden Muhtar Çimen, “Kullandığımız araç gerece, mazota benzine yüzde 200’lere varan zamlar geldi. Traktör lastikleri bin 500 liradan 4 bin liraya, kamyon lastiği 2 bin liradan 5 bin liraya kadar yükselmiş durumda. Geçen yıl kestiğimiz tomruk ve odunun metre küpüne devletten 80-90 lira alırken, 2022 yılında bu 120 liraya yükseltildi. Her şeye yüzde yüz 50 zam yapılırken bize sadece yüzde elli zam yapıldı. Kargı’da 58 köy bu işle uğraşıyor. Bizim başka geçim kaynağımız yok. Bu şekilde de çalışmamız mümkün değil. Bu nedenle mecburen iş bırakmak durumunda kaldık. Bizlerin tek maddi geliri orman kesiminden. 58 köyü ilgilendiren, sadece bu işten geçimini sağlayan bizlere yardımcı olunmasını bekliyoruz” dedi.

Devlet adına orman kesimi yapan köylülerden Ahmet Çetin ise, motorun ve motor paletlerinin, benzin ve mazot fiyatlarının son aylardaki artışının kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Kesim motor paleti 100 liradan 200 liraya yükseldi. Benzin ve mazot fiyatları her gün pahalanıyor. Bütün giderlerimize yüzde yüz 50 zam gelmesine rağmen, bize bu yıl yapılan zam ise sadece yüzde 50 civarında. Kesim motoru bir yıl önce 7-8 bin lirayken bugün 18 bin liraya seviyesine geldi" dedi.