Çorum’da bitmeyen belediye binası davasında firma, başkanı suçladı

Çorum Belediyesi’nin 4 yıldır bitirilemeyen hizmet binası ve kampüsü inşaatında firma yetkilisi, Belediye Başkanı Aşgın’ın belediyeyi 20 milyon lira zarara uğrattığını ileri sürdü.

Çorum Belediyesi hizmet binası ve hizmet kampüsü inşaatı
Google Haberlere Abone ol

Elvan Yılmaz

ÇORUM - Çorum’da, 4 yıl önce yapımına başlanan ve henüz tamamlanamayan belediye hizmet binası ve hizmet kampüsü inşaatının tekrar edilmesi sonrası bir önceki yapımcı firma, belediye başkanını suçladı.

İnşaatı daha önce üstlenen RG İnşaat Enerji Limited Şirketi Genel Müdürü Refik Güler, başkanın yanlış uygulamaları nedeniyle Çorum Belediyesi ve kendi firmalarının zarara uğratıldığını iddia etti.

‘BELEDİYE 20 MİLYON ZARARA UĞRATILDI’

Çorum’da, 2017 yılında yapımına başlanan ve bugüne kadar tamamlanamayan 65 milyon liralık belediye hizmet binası ve hizmet kampüsü inşaatı, tekrar 33 milyona ihale edildi. İnşaatın bir önceki yapımcı firması olan RG İnşaat Enerji Limited Şirketi Genel Müdürü Refik Güler, AK Partili Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ı kişisel nedenlerle belediyeyi 20 milyon zarara uğratmakla suçladı. Çorum Belediyesi’nin yaptıkları ile ilgili “Çorum Belediyesi’nin zulmüyle ilgili kitap yazacağım” diyen Güler, ilk başta hizmet binası inşaatının hızla ilerlediğini, ancak 2018 yılında firmanın bir konkordato süreci yaşadığını belirterek, yaşanan sorunlara rağmen işe devam edildiğini aktardı. “Yaşadığımız kanunsuzluktan mı, hukuk tanımamazlıktan mı, ödenmeyen fiyat farklarından mı, şartname hatalarından mı bahsedeyim?” diye konuşan Güler, işi bitirmek istediklerini ancak belediyenin tek taraflı fesih kararı aldığını söyledi. Çorum Belediyesi hakkında beş davaları bulunduğunu dile getiren Güler, fesih kararının ardından inşaatın 14-15 milyon lira fazlasına başka bir firmaya verildiğini, kendilerinin de yürütmeyi durdurma istediklerini vurguladı.

‘HAKSIZLIĞA UĞRADIK’

Çorum Belediyesi konusunda dertli olduklarını ve büyük haksızlığa uğradıklarını iddia eden Güler, “Bize iş bıraktırıldı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıktı pandemiden dolayı tasfiye yetkisi verildi idarelere. Çorum Belediyesi hakkında açtığımız bir fiyat farkı davası vardı. Kamu İhale Kurumu ve Yüksek Fen Kurulu bizi haklı bulmasına rağmen 4 milyon liralık fiyat farkımızı ödemediler. Biz de dava açtık. Karşılığında “Ya davadan vazgeçersiniz ya da tasfiye etmez feshederiz” dendi. 3 milyon 200 bin liralık teminatımızı ret kaydettiler. Fiyat farkıyla ilgili, haksız fesihle, ihalenin iptali ile ilgili bir davamız var. Oradaki kontrol mühendisleri şube müdürü, başkan yardımcılarının şartnamede firma yönlendirmeleri, haksız kazanç elde etmeleri, rekabet kanunlarına aykırı davranmaları nedeniyle bir davamız var. Bir tanede istinafta olan toplam 5 davamız var” dedi.

‘İNTERNETTEN BAKTIKLARI BİLGİLERLE AKILLI BİNA YAPMAYA KALKTILAR’

Güler, 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanı olan Halil İbrahim Aşgın yönetiminin işin bitirilmemesi için var gücü ile mücadele ettiğini, işi yaptıkları halde hak edişlerinin ödenmediğini dile getirdi.  Güler, “Geçici kabul kesintimizi ödemediler. Yeteneksiz mühendisler atadılar, işi kilitlediler. Ben de 35 yıllık mühendisim. Orada yeni mezun mühendislerle işi götürmek için internetten baktıkları bilgilerle akıllı bina yapmaya kalktılar” diye konuştu.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın firmalarını ve belediyeyi zarara uğrattığını öne süren Güler, “Benim zararım minimum 10 milyon lira. 3 milyon 200 bin lira teminat var. 1,5 milyon geçici kabul kesintisi var. 1,5 milyon hak ettik ama hak ediş yapmayıp fesih ettiler. Ödenmesi gereken bir para vardı, onu ödemediler. Oradaki malzemeler de değerlendirilip hak edişe döndüğü zaman 10 milyon lira civarında zararım var. Her şeyden önemlisi firmanın itibarı ile oynadılar. Bunu CİMER’e de yazdık. Yetkililer aradı, yapmayın dedi ama Halil Bey’e söz geçmedi. Çorum Belediyesi’nin en az 20 milyon lira zararı var” ifadelerini kullandı.

‘FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ’

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yeni belediye binasının ilk yüklenici firması RG İnşaat Enerji Limitet Şirketi’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğinden sözleşmeyi feshettiklerini söyledi.

Halil İbrahim Aşgın

Aşgın, inşaatın 2018’in aralık ayında bitmesi gerektiğini ancak söz konusu firmanın işi kendilerine teslim etmediğini ve sürekli kendilerinden ek zaman istediğini kaydetti. Aşgın, “Firma birkaç kez yasal yollara başvurdu fakat hepsini de kaybetti. Biz de ‘yeter artık’ dedik ve antlaşmayı feshettik. Bu nedenle yeni bir ihale süreci yaşadık ve ihaleyi başka bir firma aldı. Yarın işi kendilerine teslim edeceğiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

2017 yılında 12 bin 492 metrekare alanda yapımına başlanan 65 milyon liralık belediye hizmet binası ve hizmet kampüsü inşaatının, 2018 yılı eylül ayında biteceği açıklanmış ancak yapımcı firma konkordato ilan etmişti. Yüzde 70’i tamamlanan binaya üç yıldır çivi dahi çakılamamış çürümeye terk edilmişti. 65 milyon liralık belediye hizmet binası ve hizmet kampüsü inşaatı için haziran ayında 33 milyon liraya tekrar ihalesi yapılmıştı.