Çorum Valisi kendini savundu: Atıf Hoca ilim ve dava adamı

İstiklal Mahkemesi'nce 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın 95. ölüm yıldönümünde mezarı başında gerçekleştirilen anmaya katıldığı için eleştirilen Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Atıf Hoca'yı 'ilim, aksiyon ve dava adamı' olarak tanımlayarak "Gayemiz İskilipli M. Atıf Efendiyi tartışmalı alandan ilmi alana çekmek, eserleri ve hayatıyla değerlendirmekti. Ben İskilip’te yaptığımız anmanın doğru olduğunu, haklı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, 4 Şubat 1926 yılında İstiklal Mahkemesi'nce idam edilen Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf Hoca'nın 95. ölüm yıldönümünde gerçekleştirilen anma programına katılmasına yönelik tepkilere cevap verdi.

Gülbaba Mezarlığı’nda bulunan İskilipli Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nde yapılan anmaya Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül de katılmıştı. 



CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse yaptığı açıklamada Vali Çiftçi'nin anmaya katılmasını eleştirerek, "Bağımsız Türk yargısının önünde hesap vereceğiniz günler çok yakındır" demişti. Muharrem İnce de Çiftçi'nin görevden alınması gerektiğini savunmuştu. 

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Atıf'ı 'ilim, aksiyon ve dava adamı' olarak tanımlayarak, "Ben İskilip’te yaptığımız anmanın doğru olduğunu, haklı olduğunu, yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Vali Mustafa Çiftçi şunları söyledi:

“1876-1926 yıllarında yaşayan ilim, aksiyon ve dava adamı M. Atıf Efendi’yi geçen yıl da (2020) Valiliğimiz, Çorum Belediye Başkanlığımız, Hitit Üniversitemiz ve Atıf-Der işbirliğiyle anmış ve bilimsel bir sempozyumda ilmi, içtimai ve siyasi yönleriyle ele almıştık. Gayemiz İskilipli M. Atıf Efendiyi tartışmalı alandan ilmi alana çekmek, eserleri ve hayatıyla değerlendirmek, nihai hükmü aziz milletimizin vicdanına bırakmaktı. Bu yıl da düzenlemeyi düşündüğümüz sempozyumu pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik, onun yerine bu yıl Atıf-Der’in organize ettiği şekliyle sade bir kabir ziyareti ve mevlid programıyla sınırlı tuttuk.” (HABER MERKEZİ)