Çöpe dönen 2.5 milyon liralık projeden sonra 3 katı maliyetle Mini Mardin ihalesi

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımının bakımsızlıktan çöpe dönen 2,5 milyon liralık 'Dikey bahçe projesi'nden sonra 'Mini Mardin Projesi' ihale edildi. Proje 7 milyon 564 bin 267 TL’ye ihale edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde iken 19 Ağustos 2019’da ikinci defa kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde, daha önce yaklaşık 2 milyon 500 bin TL bedelle yapılan 'Dikey bahçe projesi' bakımsızlıktan dolayı kurudu. Kentin tarihi yapılarının minyatürlerinin yer aldığı projenin kurumasından sonra, Büyükşehir Belediyesi kayyımı ve Vali Mahmut Demirtaş, 'Mini Mardin Projesi' adıyla yeni ihaleye gitti. Projeye ilişkin mart ayında hazırlanan ihale, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde 5 Nisan’da gerçekleştirildi, 21 Mayıs’ta ise startı verildi. 

7 MİLYON 564 BİN TL VERİLDİ

Projenin başlaması ile birlikte bilgilendirme tabelasında belirtilmesi gereken zorunlu bilgilerden, işi yapan birim, işin adı, yüklenici firma, işin süresi, işe başlama tarihi, işin bitiş tarihine ilişkin bilgiler yer alırken, ‘sözleşme bedeli’ne yer verilmemesi dikkati çekti. İşin süresi ise 180 gün olarak belirlendi. 

Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı ihale dokümanlarında kayyım yönetiminin yer vermediği sözleşme bedelinin bir önceki projenin 3 katı maliyetli olduğu ortaya çıktı. Belgelerde yer alan verilere göre, proje 7 milyon 564 bin 267 TL’ye ihale edildi.

PROJENİN VERİLDİĞİ FİRMA BM YAPI

Proje Midyat merkezli Sercan Öztaş, BM Yapı İnşaat Mühendislik Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ. Ortaklığı’na verildi. İşin verildiği firma olan BM Yapı’nın AK Partili Artuklu Belediyesi’nin işlerini yapan firma olması da dikkati çekiyor. Artuklu Belediyesi’nin 2020 yılı Denetim Raporu’nda şirkete verilen 3 ihaleden ikisinin “21(b) pazarlık usulü” ile yapıldığı belirtilirken, “Yapılan incelemede yapılan ihalelerin hiçbiri Kamu İhaleler Kanununun 21(b) maddesi kapsamında olmadığı ve Kamu İhale Kanununa göre 21(b) üzerinden yapılmasının kanuna aykırı olduğu sonucuna varılmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.

Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Mardinli 2 kardeş tarafından 2019 yılında kurulduğu görülen BM Yapı isimli firmanın kendi internet sitesinde yer alan bilgilere göre; kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir, kayyım yönetimindeki Kızıltepe Belediyesi, AK Partili Artuklu Belediyesi ile İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü ve Mardin Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) ihalelerini alıyor. Firma, daha önce Mardin Büyükşehir Belediyesi itfaiye binasının yapımıyla ilgili aldığı ihale ile de gündeme gelmişti. Firma sahibi kardeşlerin babası Ceyhan Mungan'ın, ihale komisyonunda olduğu ortaya çıkmıştı.

'MASAL ŞEHRİN, ZAMANI DURDURAN MİMARİSİ' DEMİŞTİ

Kentin en işlek caddesi üzerinde çöp yığınına dönen dikey bahçe ile birlikte yaklaşık 2.5 milyon TL çöpe giderken, Haziran 2020’de Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak atanan Mahmut Demirtaş’ın talimatıyla söz konusu alana yeni bir proje kararı verilmişti. Hazırlanan proje kapsamında Mardin’in tarihi eserlerini simgeleyen minyatürlerinin yerleştirildiği bir proje tasarlandığı belirtilmişti. Demirtaş, “Masal şehrin, zamanı durduran mimarisi… Binlerce yıldır milyonların barındığı kadim toprakları, efsane mimari eserlerin minyatür modelleriyle süslüyoruz” diyerek yeni projeyi duyurmuştu. (MA)