Çöpe atılan aşılardan deşifre ettiler: Pfizer ve Moderna aşılarının 'reçetesi' internette yayımlandı

Pfizer ve Moderna'nın Covid-19 aşılarında virüsü alt etmek için kullandığı mRNA moleküllerinin dizilimi internette yayımlandı. Ancak bu veri, aşıyı üretmek için yeterli değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, Pfizer ve Moderna'nın Covid-19 aşı şişelerinin dibinde kalan aşı üzerinde yaptıkları çalışmayla, bu mRNA aşılarının 'reçetesini' çıkardı. Bu iki aşıdaki mRNA dizilimini içeren reçete internette açık bir kaynakta yayımladı

NE İŞE YARAYACAK?

The Guardian gazetesinin haberine göre, bir tür 'tersine mühendislik' içeren bu çalışma, söz konusu aşıların başkaları tarafından üretilmesini değil, Covid-19 testlerindeki 'yalancı pozitif'lerin tespit edilmesini sağlayacak bilgiler içeriyor. Buna göre, bu aşıların mRNA kodunun bilinmesi sayesinde gelecekte, Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişide görülen virüs mRNA'sının gerçek virüsten mi yoksa aşıdan mı geldiğinin ayrımı yapılabilecek.

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, iki aşının da mRNA sekansı yazılım kodu paylaşım sitesi Github'da paylaştılar. Bilim insanları, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) özel izinle, ülkede aşı şişeciklerinin dibinde kalan ve normalde çöpe atılacak olan az miktarda aşıları topladıklarını belirtti. Bu aşılar üzerinde yaptıkları incelemeyle de, mRNA sekansını oluşturdular.

MODERNA'NIN DİZİLİMİ İLK KEZ GÖRÜLDÜ

The Guardian, Pfizer aşısının mRNA sekansının daha önceden internette paylaşılması sayesinde Stanford ekibinin kendi çalışmalarını doğrulatabildiğini, Moderna aşısının diziliminin ise ilk kez internette açık bir kaynakta paylaşıldığını yazdı.

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları Andrew Fire ve Massa Shoura, yaptıkları işlemin 'aşıyı tersine mühendislikle yapmak' anlamına gelmediğini, sadece bu iki şirketin aşısında kullanılan iki sentetik mRNA molekülünün dizilimini deşifre ettiklerini vurguladı.  

'ASIL BÜYÜ, BU DİZİLİMİ AŞIYA ÇEVİRMEKTE'

Avustralya'daki New South Wales Kirby Enstitüsü'nden immunoloji ve patoloji uzmanı Stuart Turville ise bu sayede sağlık çalışanlarının ellerindeki örneklerde virüsün mü yoksa aşının mı RNA'sının bulunduğunu anlayabileceğini söyledi. Turville, şirketlerin 'genellikle reçetelerinin paylaşılmasından hoşlanmadığını' da belirtti. Ancak açık kaynakta yayımlanan kodun sadece dizilimler olduğunu belirten Turville, bu noktadan aşı taklidine ilerlemenin zor olduğunu söyledi. Turville, "Bu esasında meşakkatli bir keki sadece temel malzemelerde, hiçbir miktar bilmeden ve tarif almadan yapmaya benzer. Gerçek büyü, bu aşıları söz konusu çapta üretip sonradan ürüne dönüştürmek için yağlarla karıştırmakta" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)