Çöp tesisine direnen köylülerin yargılandığı davada reddi hakim talebi

Salihli'de çöp tesisine direnen köylülerin yargılandığı davada, hakimin ara kararı önceden hazırladığının görülmesi üzerine avukatlar, hakimin reddi talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Manisa'nın Salihli İlçesi'nde bulunan Caferbey köyünde, Spil A.Ş. tarafından yapılmak istenen katı atık tesisine karşı direnen köylülere 'Birden fazla kişiye tehdit ve hakaret' suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Salihli Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma için sanık olarak yargılanan üç kişi ile avukatları hazır bulunurken, çevre örgütleri de duruşmayı izlemek için adliyeye geldi. Davada avukatlar mahkemenin duruşma görülmeden ara kararını önceden hazırladığı ve herhangi bir güvenlik tehdidi olmamasına rağmen köylüler hakkında güvenlik tedbiri istediği gerekçesiyle hakimi reddetti. Avukatların bu talebi üzerine duruşma görülemedi. 

MAHKEME REDDEDİLDİ: ‘HAKİM KARARINI ÇOKTAN VERMİŞ’ 

Adliye önünde bir araya gelen avukatlar açıklama yaptı. Davayı takip eden Halkevleri Hukuk Dairesi avukatlarından Yıldıray Çıvgın, “Mahkemenin normalde duruşmanın sonunda vermesi gereken ara kararları çok önceden vermesi, hazır halde tutması, bunun dışında yine şu ana kadar herhangi bir güvenlik tehdidi olmamasına rağmen her duruşma ısrarla sanki biz bir tehditmişiz gibi güvenlik tedbiri istemesi sonucunda hakimi reddetmek durumunda kaldık. Özellikle ara kararların daha duruşma başlamadan hazır halde tutulması şu anlama gelmektedir; hakimin gözünde duruşmanın yapılmasının, bizlerin beyanlarının, vatandaşlarımızın beyanlarının, dosyada yargılanan sanıkların beyanlarının hiç bir önemi yok. Hakim çoktan kafasında kararı kurmuş, vatandaşı yargılamaya çalışmış, vatandaşa kafasında çoktan cezayı vermiş. Dolayısıyla hakimin gözünde bizim burada verdiğimiz beyanların, söylediğimiz söylemlerimizin, delillerimizin, savunmalarımızın hiç önemi yoktur. Bu nedenle davanın avukatları olarak hakimi reddetmek durumunda kaldık" dedi.

'DURUŞMADA YAŞANANLAR HAKLILIĞIMIZI GÖSTERİYOR'

Çıvgın açıklamasının devamında, "Hakimi reddettiğimiz için duruşmaya ara veren hakim ret kararını müzakere ederken yargılamanın bir tarafı olan Cumhuriyet Savcısını duruşmada tutmuştur. Biz duruşmadan çıkarken salonda Cumhuriyet Savcısı bekliyordu. Cumhuriyet savcısı  yine aynı şekilde biz duruşmaya girerken de hakimin yanındaydı. Bu durum da silahların eşitliği ilkesine aykırılık oluşmaktadır. Çünkü Cumhuriyet Savcısı red kararına ilişkin mütalaasını biz duruşmaya girmeden tutanağa yazdırmıştı. Bu nedenlerle biz tutanağımızı tutup gerekli yerlere başvuru yapacağımızı söylüyoruz. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğimizi belirtiyoruz. Yine ben bir önceki celsede bu davanın siyasi bir dava olduğunu söylemiştim. Bugün duruşmada yaşananlar bu söylemlerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU? 

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde bulunan Caferbey köyünde, Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Spil A.Ş. tarafından katı atık tesisi yapılmak isteniyor. Köyünde çöp tesisi istemeyen köylülerin direnişi 15 Kasım bu yana sürerken, şirketin iş makinalarının meraya girmesine tepki gösteren üç köylüye “Birden fazla kişiye tehdit ve hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Firma yetkililerinin şikayeti üzerine açılan davanın iddianamesinde köylülerin, "Buraya bir daha ayak basmayın" demesi 'hakaret' olarak değerlendirildi. Yargılanan köylülerden Abdullah Coşkun'un ise iddianamede "görüntüler olduğu ama ne dediğinin tespit edilemediği" belirtilmesine rağmen 'alenen hakaret' suçunu işlediği gerekçesiyle cezalandırılması talep edildi. Öte yandan Valilik kararı ile katı atık tesisi yapılması planlanan alanın mera alanı ve yerleşim yerine çok yakın olması nedeniyle projenin iptali için idari mahkemeye açılan iki dava dosyası da bulunuyor. Şirket davalar sonuçlanmadan inşaat faaliyetine başlamıştı. (DUVAR)