Çok yüksek riskli Konya’da vakaların çoğunluğu mutasyonlu virüs

Korona virüs risk haritasına göre çok yüksek riskli kategoride bulunan Konya’da vaka sayısı her geçen gün artıyor. Vakaların çoğunluğunun mutasyonlu virüs olduğunu söyleyen Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, vaka artışının nedenin ise, aile içi ziyaretler ve toplu organizasyonlar olduğunu açıkladı. Kenti yönetenlerin yeterli denetimlerde bulunmadığını da aktaran Çetin, kent için ek tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin
Google Haberlere Abone ol

KONYA - Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan korona virüs risk haritasına göre çok yüksek riskli kategoride bulunan Konya’da her geçen gün artan vaka sayısı endişelendiriyor. Kentin durumu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün açıkladığı güncel haritaya da yansıdı. Haritaya göre, Konya’da 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı 119,28’den 150,98’e yükseldi.

'KENTTE DENETİMLER ÇOK YETERSİZ'

Korona virüs vaka sayılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, kentte yeterli denetim yapılamadığından yakındı. Yönetenlerin salgınla mücadelede eksik kaldıklarını ifade eden Çetin, “Konya çok yüksek riskli grupta yer almasına rağmen maalesef tedbirlere yeterince uyulmuyor. Bu mantıkla kırmızıdan çıkmamız çok zor. Kentte özellikle denetimler çok yetersiz. Şehri yönetenler tribünlere oynamak yerine kentte acilen ek tedbirler almamalılar. Valilik sadece merkezden gelen tedbirleri açıklıyor. Eğer sadece merkezden gelen genelgelerle tedbir alacaksanız, yerinde karar dönemine ne gerek vardı? Kırmızı listedeki il yöneticilerinin maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılacak desek yereldeki tedbirler ve uygulamalar anında değişir. Evine ekmek götüremeyen iş yeri kapalı olan esnaf şu anda kimsenin umurunda değil. Bu süreçte hem sağlık çalışanları hem de esnaflar tükenme noktasına geldiler” dedi.

'KISITLAMA SAATLERİ ERKENE ALINMALI'

Akşam saat 21.00’da başlayan sokağa çıkma kısıtlamalarının daha erken bir saate alınması gerektiği çağrısında bulunan Çetin, “Cumartesi günü kısıtlamaların kaldırılması uygun bir adımdı ancak özellikle akşam saat 21.00’dan sonra başlayan kısıtlamaların daha erken saate alınması gerekiyor. Bunun için bizim önerimiz akşam kısıtlama saatinin saat 19.30’dan itibaren başlaması. Çünkü insanlar özellikle 19.30’dan sonra aile ziyaretlerine gidiyor. Kısıtlama saatini öne alabilirsek aile ziyaretlerini engelleyebiliriz” diye konuştu.

'VAKALARIN ÇOĞUNLUĞU MUTASYONLU VİRÜS'

Kentteki vaka sayılarının çoğunluğunun mutasyonlu virüs olduğunu ifade eden Çetin, “Konya’da günlük vaka sayımız 450 civarında. Bu vakalarımızın büyük çoğunluğu mutasyonlu virüs. Küçük çocuklarda dahi mutasyonlu virüse rastlandı. Vaka artışının temel nedeni de aile içi ziyaret ve toplu organizasyonlar. Bunların yanında özellikle yasağa rağmen gece kulüplerinde çok sayıda insan bir araya geliyor. Bunları engellememiz lazım” ifadelerini kullandı. (DUVAR)