Çocuklardan CHP’ye: Parti yönetimine katılmak istiyorum

CHP yönetimi 'katılım hakkı' çerçevesinde çocuklarla toplantı yaptı, bunu rapora dönüştürdü. Çocuklar, seçme yaşının 15’e düşürülmesinden parti yönetimine katılmaya kadar birçok talepte bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı CHP’li belediyelerin yönettiği 45 bölgeden 80 çocukla “Çocukları Dinliyoruz” başlığıyla toplantı gerçekleştirdi.

Çocuk meclisi olan ya da kurulum aşaması devam eden ve Kent Konseyleri çocuk-gençlik meclislerinde yer alan çocuklarla yapılan çevrimiçi toplantıda, CHP Çocuk Hakları Politika Belgesi taslağına katkı sunacak görüşler dile getirildi. Çocukların “üstün yararı ve katılım ilkesi” gözetilerek düzenlenen toplantıda seçim yaşının 15’e düşürülmesi, çocuk bakanlığının kurulması gibi öneriler getirilirken, çalışma rapor olarak CHP MYK’ye sunuldu.

‘SİZE ÇALIŞMANIZ KARŞILIĞINDA PARA YERİNE PUAN VERSELER NE HİSSEDERSİNİZ?’

Toplantıda çocukların yoksulluk, barınma, eğitim, sağlık, çevre, sosyal haklar konularında yaşadığı sorunlar da konuşuldu.

Belediyelerin çöpleri yeterli toplamadığını, yetişkinlerin etrafı kirlettiğini, basketbol ya da futbol oynamak için alan bulamadıklarını, eğitim sisteminin sürekli değişmesinin kendilerini etkilediğini, çocuklar arasında ayrımcılık yapıldığını, erkek çocuklarının kız çocuklarından 'üstün' görüldüğünü, çocukların çalıştırılmaması gerektiğini ifade eden çocukların toplantıda ifade ettiği ve raporda yer alan bazı örnekler şu ifadelerle sıralandı:

-Parti yönetimine katılım hakkım olmasını istiyorum. Yetişkinler tarafından manipüle edilmek istemiyorum. Kendi belediyemde düşüncelerimi belirtebilmek istiyorum. Yapılacak etkinliklerde göstermelik katılım hakkı değil gerçek katılım hakkı istiyorum.

- Ülkemizde çocuk haklarına dair sözleşmenin çok da dikkate alınmadığını ve uygulanmadığını düşünüyorum.

-Çocukların korunmadığını düşünüyorum. Çocukların güvende olduğunu düşünmüyorum. Devletin istismar ve şiddete karşı önlem alması gerektiğini düşünüyorum ama bunun yapıldığını düşünmüyorum.

-Oturduğum yerde sokak hayvanları için kulübe ve yardım istiyorum.

-Barış ve huzur istiyoruz. Eğitimde eşitlik istiyoruz. Özellikle okullarda küçük düşürülmemek istiyoruz. Çocuklar olarak mutlu huzurlu ve güvenle yaşamak istiyoruz.

-Düşüncelerimiz ve duygularımız büyükler tarafından önemsensin. Engelli çocukların sosyalleşmesi için daha fazla alan istiyorum.

-Çocukların beslenme, oyun haklarından daha çok yararlanmasını istiyorum. Çocuk işçiler olmasın istiyoruz. Büyükler bize daha çok saygı duysun istiyoruz.

-Çocuk istismarı günümüzde çok arttı ve buna karşı savunmasız kalıyoruz. Belediyelerde savunma dersleri verilebilir. Psikolojimizi nasıl düzeltebiliriz, kendimizi nasıl savunabiliriz bilmiyoruz.

-Size çalışmanız karşılığında para yerine puan, belge veya karne verseler ne hissedersiniz?

‘SEÇME YAŞI 15’E DÜŞÜRÜLMELİ’

Çocuklar CHP’nin toplantısında siyasetçilere dönük öneri ve taleplerini de dile getirdi. Çocukların doğrudan ulaşabileceği şikâyet hatlarının oluşturulmasını, tüm çocuklar için ulaşımın ücretsiz olmasını, okul bahçelerinin otopark olarak kullanılmamasını öneren çocukların diğer önerileri şu şekilde sıralandı:

-Çocukların tüm Türkiye’yi tanıması için geziler düzenlenmeli

-AVM gibi kalabalık yerlerin girişlerine çocuk hakları tabelaları asılmalı

-Seçme yaşı 15’e düşürülmeli

-Kriz afet planı hazırlanmalı

-Çocuk Belediyeleri kurulmalı

-Çocuk Bakanlığı kurulmalı

‘İŞSİZ ANNE BABALAR PARA KAZANABİLMELİ’

-Okul servis denetimleri sıkı yapılmalı

-Akran zorbalığı ve şiddet engellenmeli

-Mülteci karşıtlığı yapılmamalı

-Başarı, ırk, cinsiyet ayrımı sona ermeli

-Paralı eğitim son bulmalı, kurslar, atölyeler düşük ücretli/ücretsiz her çocuğa sağlanmalı

-İşsiz anne babalar para kazanabilmeli

-Tüm belediyeler UNICEF Çocuk Dostu kent olmalı

-Üniversite mezunu işsizler için devlet bünyesinde en az 1 yıl deneyim kazandıracak belge verilmeli

-İstismara karşı çocuklar güçlendirilmeli, psikoloji ve savunma dersleri verilmeli.