Çocuğa işkence davası: Sanık polisler duruşmaya katılmadı

Lice’de 14 yaşındaki Y.D.'ye dönük işkenceye dair açılan davanın ilk duruşmasına sanık polisler katılmadı. Y.D. polis şiddetini anlatırken, sanıkların tutuklanma talepleri reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 21 Mart’ta 14 yaşındaki Y.D.'nin kaçırılması ve işkenceye maruz bırakılmasına dair İ.A., E.Ö., G.B. A.O. ve H.Ç. hakkında açılan davanın ilk duruşması Lice Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. “Cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Mala zarar verme” suçlamaları yöneltilen polisler duruşmaya katılmadı. Y.D.'nin ailesi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed milletvekilleri Serhat Eren ve Halide Türkoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Amed Barosu avukatları duruşmada hazır bulundu. Gazetecilerin duruşmayı izlemesine "salon küçük" gerekçesiyle izin verilmedi. 

POLİS ŞİDDETİNİ ANLATTI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, duruşmada söz verilen Y.D.’nin babası ve annesi, sanık polislerden şikayetçi olduklarını belirtti. Pedagog eşliğinde yaşananları anlatan Y.D., "Polisler tarafından yakalanarak, dövüldüm. Darp edildim, işkence gördüm. Beni daha sonra zırhlı araca aldılar, orada da dövmeye devam ettiler. Bana ‘Kürtlere küfür et’, ‘Abdullah Öcalan’a küfür et’ dediler. Bunun videosunu da çektiler. O arada tehdit ve darp edildim. Silah dipçikleriyle bana vurdular. Daha sonra yol kenarına ellerim plastik kelepçe ile bağlanıp, atıldım. Çukurdan yola doğru çıktım. Yolda geçen bir abi beni Lice Devlet Hastanesine götürdü. Oradan da Dicle Üniversitesi Hastanesine götürdüler. Her iki hastanede de polisler bana şikâyetçi olmamam konusunda telkinde bulundu. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı. 

'SORUŞTURMA GENİŞLETİLSİN'

Diyarbakır Barosu ve İHD Diyarbakır Şubesi, davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme talebi reddetti. Avukatların talebiyle çocuk duruşma salonundan çıkarıldı. Y.D.'nin avukatları, olayın işkence suçu olduğunu belirterek, iddianamenin o şekilde hazırlanmamasının hata olduğunu söyledi. Avukatlar, "Dosya ağır cezaya götürülsün. Soruşturma genişletilsin. Şahıslar tutuklansın” taleplerini sıraladı. 

ARAÇ İÇİ GÖRÜNTÜLERİ İSTENDİ

Avukatlar, polisler hakkında yürütülen İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Raporu, işkencenin yaşandığı zırhlı aracının iç kamera görüntülerini de istedi. 

Sanık avukatları ise, müvekkillerinin uygun olmadığını, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılmak istediğini, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını ve el konulan telefonların iadesi talebinde bulundu. 

TUTUKLANMA TALEBİNE RET

Mahkeme, kısa bir aranın ardından polislerin savunmalarının talimatla alınmasına, tutuklama talebinin reddine, polislerin adli kontrollerinin devamına, bir sonraki duruşmada polislerin hazır edilmesine, araç kamera kaydı için İl Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verdi. 

Duruşma 24 Ocak 2024 tarihine ertelendi. 

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapıldı. Aile avukatı Ramazan Karaalp, olayın işleniş biçimi açısından işkence olduğunun itirazında bulunduklarını ve bunun reddedildiğini hatırlattı. Karaalp, "İşkence suçundan taraflar hüküm giyene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi. 

Milletvekili Halide Türkoğlu, ailenin yanında olduklarını söyledi. Kürt çocuklarına yönelik gelişen işkencenin sistematik bir hal aldığını belirten Türkoğlu, Kürt çocuklarının devlet kurumlarında çalışanların hedefinde olduğunu kaydetti.  Çocuklara işkence yapıldığını vurgulayan Türkoğlu, "Bu sürece herkesin dahil olmasını istiyoruz. Fail devlet olduğunda cezasızlıkla ellerini kollarını sallayarak, gezen bir rejim var. Bu işkenceyi yapan kolluk görevlilerinin tutuklanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Lice çocuk dava işkence