Çipras: Türkiye'yle iletişim kanallarının açık olmaması endişe verici

SYRIZA lideri Çipras, Atina'yla Ankara arasında süregelen gerilimde iletişim kanallarının açık olmamasının "endişe verici" olduğunu söyledi. Çipras, "Erdoğan her zaman aynıydı" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da ana muhalefetteki SYRIZA lideri Aleksis Çipras, Avrupa Medya Ağı'na Ankara-Atina arasında süren gerilimi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söz konusu gerginlikle ilgili açıklamalarını yorumladı. 

Euractiv'e konuşan eski başbakan Çipras, "48 yıldır Kıbrıs'ın kuzeyini yasadışı bir şekilde işgal eden Türkiye, Ukrayna'da barış için arabuluculuk yapmak istiyor ve hem Batı'nın hem de Doğu'nun gözünde yükseltiliyor" dedi.

'ERDOĞAN HER ZAMAN AYNIYDI'

Erdoğan'ın ülkesindeki ekonomik krizden uzaklaşarak dış politika başarılarını öne çıkarmak istediğini savunan Çipras, "Erdoğan her zaman aynıydı, ama ben başbakanken Türkiye ile tüm kritik aşamalarda açık bir iletişim kanalı vardı ve en kötüsü önlendi” dedi. Atina ile Ankara arasında halihazırda açık bir iletişim kanalı olmamasından endişe duyduğunu belirten Çipras, "Kasten veya değil, bir kaza olasılığı varsa iletişim kanallarının eksikliği her zaman işleri zorlaştırır" dedi.

'AB ÇOK NET GÜVENLİK GARANTİLERİ VERMELİ'

Çipras, açıklamasının devamında "Avrupa Birliği (AB) ortaklarının Türkiye'ye düşman olmasını istemediğini, ancak olası provokasyonlara karşı çok net güvenlik garantileri vermesi gerektiğini" ifade etti. SYRIZA lideri, "Şu anda Finlandiya ve İsveç'e nasıl güvenlik garantisi sağlayacağımızı tartışıyoruz, Rusya'dan hissettikleri tehlike karşısında NATO'ya katılmak istiyorlar. Yunanistan, Türkiye tarafından tehdit edildiğini hissetmiyor mu? Biz bir NATO müttefiki tarafından tehdit edilen tek AB ve NATO ülkesiyiz" ifadelerini kullandı.

SYRIZA lideri, Fransa ve Yunanistan'ın geçen ekim ayında mutabık kaldığı savunma anlaşmasına da karşı olduğunu söyleyerek "Fransa, İtalya'yla birlikte Türkiye'ye hava savunma ve uçaksavar sistemleri sattıktan hemen sonra Yunanistan bu anlaşmaya büyük ölçüde birkaç milyar avro ödedi. Bu bir sorun” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)