Çipras: Fransa saldırı durumunda Yunanistan'a yardım edeceğini temin etmeli

Yunanistan-Fransa arasında imzalanan askeri anlaşmaya muhalefet lideri Aleksis Çipras'tan itiraz geldi. Çipras, Fransa'dan ülkesine savunma yardımı teminatını netleştirmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde imzalanan Fransa-Yunanistan Savunma Anlaşması Atina’da siyasi tartışmaya neden oluyor. Yunanistan’ın ana muhalefet partisi Syriza anlaşmanın 'Afrika'da savaşa katılma olasılığı' ve 'Fransa'nın olası savaş durumunda yardıma koşacağına dair teminat vermesi' gibi bazı yerlerine itiraz ediyor.

'NET AÇIKLAMA YAPILMALI'

Efimerida ton Sintakton gazetesi, ana muhalefet partisi Syriza'nın Paris-Atina arasında imzalanan anlaşmanın bazı maddeleri nedeniyle kaygılı olduğu bilgisini paylaştı. Gazete, Syriza'ya yakın konumuyla biliniyor. Habere göre Aleksis Çipras ve yakın mesai arkadaşları yeni anlaşmanın iki maddesinin netleşmesini talep ediyor.

Syriza’nın parlamento grup toplantısıyla siyasi konseyinde anlaşmayı değerlendiren Çipras'a göre, öncelikle Fransa'nın Yunanistan saldırıyla karşılaştığı takdirde müttefikine yardım edeceğine dair net bir açıklama yapması gerekiyor. Çipras yeni anlaşma temelinde Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin gelecekte Afrika’da Fransa Silahlı Kuvvetleri’nin yanında savaşmaması gerektiği görüşünde. Bunun için Atina Afrika’ya özel kuvvetlerini göndermeyeceğini şimdiden berraklığa kavuşturmalı.

ASKERİ YATIRIM ELEŞTİRİSİ 

Syriza liderine göre söz konusu konuların netleşmemesi durumunda ana muhalefet partisi yeni anlaşmaya destek sunmayacak. Komşu ülkenin ana muhalefet partisi, Kiriakos Miçotakis Hükümeti’ni ülkenin uzun yıllar boyunca bedelini ödemek durumunda kalacağı pahalı askeri yatırımlara sürüklediği gerekçesiyle de sert bir dille eleştiriyor.

Çipras'ın açıklamalarına iktidar kanadından ilk tepki Hükümet Sözcüsü Yiannis Oikonomou’dan geldi. Oikonomou’ya göre Syriza askeri ve stratejik açıdan güçlü olmayan bir Yunanistan vizyonunun peşinden sürükleniyor. Yunanistan Hükümet Sözcüsüne göre yeni Fransa-Savunma Anlaşması bir ‘milli başarı’ öyküsü ve başarılı bir diplomatik sürecin sonucu.

YUNANİSTAN FIRKATEYN SATIN ALACAK

Atina’da ana muhalefet partisinin şerh düştüğü Fransa-Yunanistan Savunma Anlaşması geçtiğimiz günlerde Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından imzalanmıştı. Yeni anlaşma ile savunma alanında Fransa ve Yunanistan birbirlerine karşı bir dizi taahhüt altına girmişti.

Yeni anlaşmanın çerçevesinde Yunanistan Deniz Kuvvetleri Fransa’dan ileri teknolojiyle donatılmış olan firkateynler satın alacak. Firkateynlerin teslim sürecinin 2025-2026 döneminde sonlandırılması planlanıyor. Yunanistan geçtiğimiz aylarda Fransa’dan yeni teknolojik kabiliyetlere sahip, yeni nesil savaş uçakları da satın almıştı.