Çıplak arama için komisyon istendi

CHP, gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde uygulandığı iddia edilen çıplak arama uygulamasının araştırılması için TBMM'de bir alt komisyon kurulmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) çıplak arama iddialarının ortaya çıkarılması için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Ali Haydar Hakverdi, Sevda Erdan Kılıç, Servet Ünsal ve Tufan Kaplan’ın imzasını taşıyan araştırma önergesinde, çıplak aramanın Uşak Emniyet Müdürlüğü ile gündeme geldiği ancak daha önce farklı gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde de benzer uygulamalar olduğunun TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerine iletildiği ifade edildi.

'SON 18 YILDA ÇIPLAK ARAMA ŞİKAYETLERİ ARTI'

Önergede, son 18 yılda gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin çıplak arama uygulamasına ilişkin şikayetlerinin arttığı belirtilerek, “Temel hak ve özgürlükler adeta hiçe sayılmakta, insanlık onuru ile bağdaşmayan uygulamalar ve yaşanan hak ihlallerinde sürekli artış gözlenmektedir. AİHM çıplak arama ile ilgili kararları, AİHS’nin 3. maddesinde düzenlenen işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı ve 8. maddesinde düzenlenen özel hayatın ve aile hayatının korunması hakkı altında vermektedir. Türkiye’yi de bağlayan uluslararası hukuk maddeleri uyarınca çıplak arama bir işkence yöntemidir” denildi.

ÇIPLAK ARAMAYA İLİŞKİN ALT KOMİSYON KURULSUN

Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklulara yönelik çıplak arama uygulamasının araştırılması için bir alt komisyon kurulmasını öneren CHP'nin verdiği önergede şunlara dikkat çekildi:

"TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Eski Şube Yöneticilerinden Mücella Yapıcı, 'Beni 60 yaşımda aşağılayıcı bir şekilde çıplak aramaya maruz bıraktınız' dedi. Çıplak arama vücut dokunulmazlığını ihlal etmekte olup, tüm insanlar bakımından adeta cinsel şiddete dönüşebilen bir uygulamadır. Çıplak arama uygulamasının tüm boyutlarıyla araştırılarak, ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenmesi ve iddiaların araştırılarak kamuoyuna şeffaf bilgilendirme yapılması amacıyla ivedi olarak bir alt komisyon kurulmasını arz ve talep ederiz.” (DUVAR)

Etiketler çıplak arama tbmm chp