Cinsel saldırıya uğrayan kadının şikayetine 'bağırmadığı' için takipsizlik kararı

Mersin'de akrabasının cinsel saldırısına uğradığı şikayetiyle suç duyurusunda bulunan Buse Tosun'a savcılıktan ret kararı geldi. Takipsizlik kararına gerekçe olarak Tosun'un bağırmaması gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'de, Buse Tosun, (19), 13 yaşından 16 yaşına kadar akrabası V.B.’nin (26) cinsel istismarına maruz kaldığı, 2019'da ise cinsel saldırıya uğradığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. 2020 Aralık ayında savcılığa giderek şikayetçi olan ve ve şantaj yoluyla tehdit edildiğini söyleyen Tosun'un şikayeti takipsizlikle sonuçlandı. Savcılık, kararına gerekçe olarak olaydan bir yıl sonra şikayetçi olmasını ve cinsel saldırı sırasında bağırmamasını gösterdi. 
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Cemil Uğur'a konuşan B.T.  13 yaşındayken V.B.’nin cinsel tacizine uğradığını ancak çocuk olduğu için yaşadıklarını anlamadığını, daha sonra kendisine yönelik her türlü saldırıya karşı koysa da istismarın devam ettiğini belirtti. Yaşadıklarını ailesine anlatmaktan korktuğunu ifade eden Tosun şunları söyledi:

“Onunla yakındık, ağabeyim gibiydi. Sürekli evimize girer çıkardı. Çocukken tacizlerini anlamıyordum. Anladığımda onunla görüşmeyi kestim. 17 yaşındayken cinsel istismara uğradım. Ailem kendisine çok güveniyor, aileden biri olarak görüyordu. Bana yaptıklarını söylemeye korktuğum için de ailem her şeyden habersiz bizim eve gelip gitmesine müsaade ediyordu. Sonuncu istismar olayında ağabeyimle birlikte oturuyorlardı. Ben de şeker hastalığım sebebiyle yarı baygın, halsiz bir şekilde yatıyordum. Abim, acil bir işi çıktığı için evden ayrılmıştı. Kendime geldiğimde beni taciz ettiğini fark ettim. Yine cinsel saldırıya yeltendi, kendisini engellemeye çalıştım. O sırada kendisine saldıran köpeğimi darp etti. Kendimi banyoya kilitlemek zorunda kaldım. Bir süre sonra evden gitmek zorunda kalınca kurtuldum."

Son olaydan sonra yaşadıklarını ailesine anlatan Tosun, karşı tarafın ailesi tarafından tehdit edildiğini söyledi. Tosun, “İlk zamanlarda ailem yanımda durmadı. Çok büyük güçlükler sonucu ailemi arkama alabildim ve yargı sürecini başlattım. Bundan sonra aile fertleri tarafından yoğun şekilde tehditlere maruz kaldık. Bu kişiler beni, aileme zarar vermek üzerinden cezalandıracaklarını söylüyorlar. Ölümle tehdit ediliyoruz. Failin kardeşi tehditle şikayetimden vazgeçtiğime dair dilekçe yazdırdı. Daha sonra bu dilekçeyi baskı ve tehdit altında yazdığımı beyan ettim. Ancak bu beyanım da dikkate alınmadı" diye konuştu.

V.B.'ye yaptıklarını itiraf ettirmek için konuşturmaya çalışmasının “rıza” olarak görüldüğünü söyleyen Tosun, "Mesajların bir kısmında bana yaptıklarını itiraf etti. Savcılığa gidip suç duyurusunda bulundum ancak bir sonuç alamadım. ‘Rızası var’ denilerek mahkeme bile olmadan dosyam kapatıldı. Bana saldırdığı zaman bağırışlarımı duyup kapıya gelen ama sonra köpekle oynadığımı düşünüp geri giden komşum, telefon konuşmalarına şahit olan arkadaşlarımın ifade vermelerine rağmen dava bile açılmadı. Savcının kararına itiraz ettim. 1 yıldır itirazın sonuçlanmasını bekliyorum" dedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen başlattığı hukuk mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini belirten Tosun şöyle konuştu: “Tüm bu yaşadıklarımdan sonra travma yaşadım, bir süre tedavi gördüm. Bir şekilde ayakta kalmaya çalıştım. Yalnız bırakıldım. Çocuk olduğum ve ne yapacağımı bilmediğim için çok yıprandım ve çaresiz hissettim. Daha yeni yeni güç bulmaya başladım. Sonucu ne olursa olsun, yıllarca sürse de mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Başka kadınlara da aynısını yapmayacağının bir garantisi yok. Sadece kendimi değil, diğer kadınları da korumak adına mücadelemden asla vazgeçmeyeceğim. Bu mücadele de sesimin duyulmasını, kadınların bana destek olmasını istiyorum."