Cinsel saldırı sırasında kendini savunan kadına 'fazla' savunma cezası

Milica Živković, Karadağ'da kendisine cinsel saldırıda bulunan erkeğe karşı 'çok fazla' mücadele ederek 'kamu düzenini bozduğu' için para cezasına çarptırıldı. Saldırganın Türk olduğu iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balkan ülkesi Karadağ'da Milica Živković isimli bir kadın, uğradığı cinsel saldırı sırasında 'çok fazla' mücadele ettiği için para cezası ödemeye mahkum edildi. 

Metro haber sitesinin aktardığına göre, 24 yaşındaki Živković, kuzeydeki Kolašin kasabasında bir arkadaşıyla birlikte yürürken bir erkeğin kendilerini takip ettiğini gördü. Adam, Živković ve arkadaşıyla konuşmaya çalıştı, Živković ve arkadaşı ise adamı görmezden gelmeye çalıştı. Adam, Živković'i çenesinden tuttuktan sonra cinsel tacizde bulundu. Živković, bundan sonrasını, "Kendimi savunmak için önce kapalı, sonra açıp yumruğumla vurdum; bunu 4 yıl boyunca kick boks yaparken öğrenmiştim" diye anlattı.

SALDIRGAN 370 EURO ÖDEYİP SERBEST BIRAKILDI

Milica Živković, "Böyle anlarda sadece en kötüsünü düşünebiliyorsunuz. Ama ben olabilecek en sert şekilde mücadele ettim ve elbette onu yere devirdim" dedi. Olayın mahkemeye taşınmasının ardından Živković'e 'meşru müdafaa gereğini aştığı' ve 'kamu düzeni ve barışını ihlal ettiği' gerekçesiyle 82 euro para cezası verildi. Cinsel saldırıda bulunan erkek ise 370 euro para cezası ödedikten sonra cezaevinden tahliye edildi. 

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA: YARGIDA DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR

Söz konusu mahkeme kararı ise ülkedeki kadın hakları örgütleri tarafından eleştirildi. Çoğu kadın binlerce kişi büyük şehirlerde sokaklara çıkarak cinsel şiddeti protesto etti. 

Karadağ Başbakanı Dritan Abazović de konuyla ilgili açıklama yaparak mahkemenin kararını 'maalesef yıkıcı' sözleriyle nitelendirdi. Abazović, "Bu tür örneklerin yargıda ve savcılık makamında değişiklik yapılmasının ne kadar gerekli olduğunu teyit etmesinden üzüntü duyuyorum" dedi. Živković'in korkmadığını söyleyen Başbakan Abazović, "Ama o cesurca ve sakinlikle kendisini zorbaya karşı savundu; zorba ise dayak yedi" diye konuştu.

Živković ise mahkeme kararının ardından aldığı tepkileri, “Genelde insanların tepkileri çok olumlu. İnsanlar doğru olanı yaptığımı düşünüyor” sözleriyle anlattı.

İDDİA: SALDIRGAN TÜRKİYE VATANDAŞI

Öte yandan, Karadağlı siyasetçi Vladislav Dajković, X (eski adıyla Twitter) hesabından Živković'in fotoğrafını paylaşarak, "Bu, Kolašin'den Milica Živković. O, dün kendisini zorla öpmeye ve vücuduna dokunmaya çalışan bir Türk vatandaşı tarafından saldırıya uğradı. Skandal olan ise Milica'yı meşru müdafaa sırasında saldırganı yaraladığı gerekçesiyle para cezası ödemeye mahkum eden hakimin kararı. Kadın haklarını görmezden gelen kurumların bu tür davranışı, bundan iki gün önce Bosna'da bir kadının korkunç şekilde öldürülmesinde olduğu gibi trajik ve kanlı sonuçlar doğurur" açıklamasını yaptı. (DIŞ HABERLER)