Cinsel istismardan yargılanan imam için tutuklama kararı verilmedi

Elazığ’da çocuğun cinsel istismarı suçlamasıyla yargılanan cami imamı H.K.’nın duruşması dün görüldü. Mahkeme, sanığın tutuksuz yargılanmasına devam kararı verirken duruşmayı 5 Kasım’a erteledi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ’da ‘cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçlamasıyla yargılanan cami imamı H.K.’nın (51) duruşması dün Elazığ 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, sanığın adli kontrolle tutuksuz yargılanmasına devam kararı verirken, bir sonraki duruşmanın tarihi ise 5 Kasım olarak belirlendi. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCIM) ve Elazığ Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’nun davaya müdahillik talepleri, “suçtan doğrudan zarar görme şartı oluşmaması” sebebiyle reddedilirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahillik talebi ise kabul edildi.

‘MAĞDUR OKULA BİLE GİDEMİYOR’

Sanığın tutuksuz yargılanmasının toplum için tehlike oluşturduğunu söyleyen mağdur avukatı Ali Aslan Emre, “Kuvvetli suç şüphesinin mevcut olması ve sanığa isnat edilen suçun katalog suçlar kapsamında yer almasına rağmen sanığın tutuksuz

Ali Aslan Emre

yargılanması usul ve yasaya aykırıdır” dedi. İlk duruşmanın ardından sanık ve ailesinin mağdur yakınlarına saldırdığını ve aileyi tehdit ettiğini söyleyen Emre, “Bu hususları mahkemede dile getirmemize rağmen sanığın tutuklanmaması ailenin ve mağdurun adalet beklentisini karşılamamıştır. Sanığın işlemiş olduğu suçtan sadece müvekkilim değil, tüm toplum mağdur olmuştur. Mağdur müvekkilim okula dahi gidememekte, psikolojik tedavi almaktadır. Yaşamış olduğu travma mağdur açısından zor atlatılacak türdendir. Bizler, adaletin yerini bulacağından kuşku duymadan mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

UCİM: SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Mağdur çocuğun dosyasındaki pedagog görüşmesi ve sosyal inceleme raporundaki beyanların tutarlı olduğunu, tanık görüşlerine göre birçok çocuğun daha sanık tarafından istismar edildiğini belirten UCİM avukatı Müzeyyen Güneş, mahkeme kararına tepki gösterdi. Müdahillik taleplerinin reddedilmesine rağmen davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Güneş, “Çocuklar vatandır' diye çıktığımız bu yolda, çocuklarımız için her daim mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ EDİLMİŞTİ

H.K.’nın, anne N.S’ye “çocuğunu öldürürüm” diyerek tecavüz ettiği, sonrasında ise 16 yaşındaki kızı Y.S’yi 6 yıl boyunca cinsel istismara maruz bıraktığı iddia edilmişti. Söz konusu iddiaların ardından cinsel istismar sanığı H.K., Elazığ Valiliği tarafından açığa alınmış ve hakkında yürütülen soruşturmanın ardından emekli edilmişti. 22 Haziran’da yapılan ilk duruşmada Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na tanık sıfatıyla ifade veren 25 yaşındaki M.A. ve mahkemede müşteki sıfatıyla ifade veren 23 yaşındaki S.K. da taciz edildiklerini iddia etmişti.