Çinli şirketler İsrail'i haritadan sildi

Baidu uygulamasının dijital haritasında, İsrail'in isminin ve bayrağının kaldırıldığı görüldü. Şirketten konuya ilişkin açıklama gelmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de popüler harita uygulamaları, dijital haritalarda İsrail'in ismini kaldırdı. Baidu ve Alibaba şirketlerinin haritalarında, İsrail'in isminin yer almadığı görüldü. 

Uygulamalarda, tüm ülkeler isim ve bayraklarıyla yer aldı. Ancak İsrail ve Filistin üzerine gelindiğinde isim ve bayrak koyulmadığı görüldü. Bölgedeki şehir isimleri belirirken, İsrail isminin ve bayrağının kaldırıldığı anlaşıldı. Söz konusu gelişmenin yeni olup olmadığı bilinmezken, şirketlerden konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, Baidu ve diğer popüler harita uygulamalarında İsrail’in isminin yer almamasına ilişkin sorulan soruyu yanıtladı. Bakanlık Sözcüsü Wang Wenbin "Çin ile İsrail'in normal diplomatik ilişkileri olduğunu bilmeniz gerektiğini düşünüyorum. Çin’in yetkili makamları tarafından yayınlanan standart haritada ilgili ülkeler açıkça işaretlenmiştir" ifadelerini kullandı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI VE ÇİN

Çin, İsrail-Filistin çatışmalarında geleneksel olarak iki devletli çözümü, bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekleyen bir politika izliyor. Filistin Kurutuluş Örgütü'ne (FKÖ) 1960'lardan bu yana destek veren Çin, 1988'de Filistin devletini tanıyarak Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı dışında bunu yapan ilk ülke olmuştu. Pekin yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak sonraki yıllarda da Filistin'e hem diplomatik desteğini sürdürmüş hem de insani yardım sağlamıştı. (DIŞ HABERLER)