Çin'den NATO Zirvesi'ne tepki: Savaşı başlatanın kim olduğunu herkes biliyor

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, NATO Zirvesi'nden Çin'le ilgili yapılan açıklamaya yanıt olarak, "Savaşı başlatanın kim olduğunu herkes biliyor. NATO’nun tek varlık nedeni savaştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün düzenlenen NATO Zirvesi'nden Çin'e Ukrayna kriziyle ilgili "barışçıl bir çözüm" için girişimlerde bulunması yönünde yapılan çağrılara yanıt geldi.

'SAVAŞI BAŞLATANIN KİM OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR'

Çin Dışişleri Bakanlığı, NATO Zirvesi'nden "Çin, Rusya'nın savaşına destek olmaktan vazgeçmeli" yönünde yapılan açıklamaya tepki gösterdi. Bakanlık sözcüsü Wang Wenbin, yaptığı açıklamada "NATO’nun hiçbir zaman dünyanın barış ve güvenliğine katkı sunmadığını" savundu.

NATO'nun Ukrayna krizinin temel nedenlerinden biri olduğunu söyleyen sözcü Wang Wenbin, "Savaşı başlatanın kim olduğunu herkes biliyor. NATO’nun tek varlık nedeni var, o da savaştır" diye konuştu. Çin’in her zaman barışı savunduğunu söyleyen Wang Wenbin, "NATO'nun Rusya’yla yeni bir soğuk savaş yerine diyalog kurması gerektiğini" söyledi.

ÇİN'E RUSYA'YLA İLİŞKİLERİ NEDENİYLE ÇAĞRI YAPILMIŞTI

NATO Zirvesi'nde dün yapılan ortak açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve diğer tüm devletleri, BM Anlaşmaları'na uygun uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın saldırganlığını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz" denilmişti.

Açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin son zamanlarda kamuoyuna yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz. Çin'i, Kremlin'in savaş ve NATO'yla ilgili yanlış açıklamalarını büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer almıştı. (DIŞ HABERLER)