Çin'den kendisine karşı kurulan ticari ortaklığa katılım başvurusu

Çin, Pasifik bölgesinde kendi etki alanını daraltmak için yapılan ticari ortaklığa başvurdu. Karar, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın imzaladığı nükleer gündemli AUKUS Paktı'ndan hemen sonra geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin, Asya-Pasifik bölgesinde Pekin yönetiminin etki alanı azaltmak için yapılan Trans Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması'na (CPTPP) başvuru yaptı. Çin'in talebi, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın imzaladığı askeri AUKUS Paktı'ndan bir gün sonra geldi.

Çin, ABD eski Devlet Başkanı Barack Obama döneminde Washington'un öncülüğünde kurulan Trans Pasifik Ortaklığı (TTP) kökenli CPTPP'ye resmen başvuruda bulundu. Çin Ticaret Bakanı Vang Ventao tarafından yapılan açıklamada başvuru mektubunun, Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Damien O'Connor'a yollandığı, daha sonrasında da iki bakanın ileriki dönemi konuşmak için bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini beyan etti.

'YÜKSEK STANDARTLARI KARŞILAMASI GEREK'

Avustralya, Kanada, Japonya, Yeni Zelanda, Brunei, Şili, Malezya, Meksika, Peru, Singapur ve Vietnam'ın dahil olduğu anlaşma Pekin'in bölgedeki etkisine denge getirmeyi amaçlıyordu. Öte yandan bir diğer eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesini müzakerelerden çekmesiyle birlikte serbest ticaret bölgesi oluşturmaya dair görüşmeleri Japonya yürütüyordu.

Çin'in başvurusu sonrasında Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura tarafından yapılan açıklamada Pekin yönetiminin CPTPP'nin oldukça yüksek standartlarını karşılayıp karşılamadığını belirtmesi gerektiği aktarıldı. Çin'in kabulü için üye ülkelerin hepsinin onayı gerekiyor.

NÜKLEER DENİZALTI GERİLİMİ

Her ne kadar Çinli Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, Pekin'in aldığı kararın AUKUS Paktı'nın imzalanmasıyla ilgili olmadığını açıklasa da başvurunun bir gün sonrasında yapılması dikkat çekti. AUKUS Paktı ile birlikte ABD ve İngiltere, Asya-Pasifik bölgesinin önemli güçlerinden Avustralya'yı nükleer denizaltı teknolojisi ile donatacak. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin nükleer program geliştirmeye niyetli olmadığını söylese de denizaltıların 18 ay içerisinde geliştirileceğini ifade etti. Alınan karara karşı çıkan Fransa ise ittifakın dışarısında kaldıkları için rahatsız olduklarını açıklamıştı. Kurulan ittifakın bölgede gerilimi arttırması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler AUKUS Asya-Pasifik Çin