Çin'den İngiltere'ye Uygur Türkleri misillemesi: Yaptırımlar açıklandı

İngiltere'nin Uygur Türklerine dair politikaları nedeniyle Çin'e yaptırım uygulamasının ardından, Pekin yönetimi de İngiliz kişi ve kuruluşlarına yaptırım kararını açıkladı. Çin'in yaptırım listesinde İngiltere parlamentosu üyeleri de yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uygur Türklerine dair politikaları nedeniyle İngiltere'nin Çin'e yönelik yaptırım kararı almasının ardından Pekin yönetimi de İngiltere'deki bazı kişi ve kuruluşlara yaptırım getirdiklerini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı, aralarında parlamento üyelerinin de olduğu olduğu dokuz kişiye ve dört kuruluşa misilleme niteliğindeki yaptırımları açıkladı.

Çin'in yaptırım listesine aldığı diğer kişiler arasında Muhafazakar Parti'nin eski lideri ve parlamento üyesi Ian Duncan Smith de yer aldı. Belirtilen kişilerin ve aile üyelerinin Çin topraklarına girmesinin ve Çin vatandaşları ile kuruluşlarıyla iş yapmalarının yasaklandığı, Çin'deki tüm varlıklarının dondurulduğu kaydedildi.

Bu hafta başında Avrupa Birliği (AB), Tiananmen Meydanı'nda 1989'da düzenlenen protestolarda yüzlerce kişinin öldüğü 1989'dan bu yana Çin'e ilk kez yaptırım kararı almıştı. AB'nin ardından ABD, Kanada ve İngiltere de Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'e yaptırım uygulanacağını açıkladı. Kararlarını açıklanmasını ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu üyeleri Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, İlhan Küçük ve Miriam Lexmann'ın yaptırım listesine alındığını duyurup 'bu kişilerin Çin'in egemenliğine ve çıkarlarına ağır zarar verdiği, kötücül bir şekilde yalan yayıp dezenformasyon yaptığını' savundu. (DIŞ HABERLER)