Çin'den İngiltere Parlamentosu'nun 'soykırım' kararına kınama

Çin, İngiltere Parlamentosu'nun Uygur Türklerine yönelik baskıları soykırım olarak tanımasını kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pekin yönetimi, İngiltere Parlamentosu'nun Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskılarını 'soykırım' olarak tanımasını kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Avam Kamarası'nda alınan 'soykırım' kararına dair değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere'nin iddialarını 'uluslararası Çin karşıtlarının yalanları' olarak yorumlayarak, 'kendi işlerine bakmaları gerektiğini' söyleyen Cao, "İngiltere'nin yeteri kadar problemi var. İngiliz parlamenterler kendi işleriyle uğraşmaya çalışmalı ve kendi halkları için daha pratik şeyler yapmalılar" ifadelerini kullandı.

İngiltere Parlamentosu 22 Nisan'da, Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskı ve uygulamalarını soykırım olarak tanıyarak, hükümeti Pekin'e yönelik baskıyı artırmaya çağırmıştı. Avam Kamarası'ndaki oturumun ardından milletvekilleri, 'Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kitlesel insan hakları ihlalleri ve insanlığa karşı suçları' kınayan bir karar almıştı.

İngiliz hükümeti, daha önce bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulayıp Uygur Türklerinin zorla çalıştırılmasıyla elde edilen ürünlerin ticaretini durdurmuştu. İngiltere'den önce ABD Dışişleri Bakanlığı, Belçika, Kanada ve Hollanda parlamentoları da Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını soykırım olarak tanımıştı. (AA)