Çin'den DSÖ'nün korona virüsü araştırmasına izin çıktı

Dünya Sağlık Örgütü’nden uzmanlar, korona virüsünün kaynağına ilişkin araştırmalar yürütmek amacıyla perşembe günü Çin’e gidecek. Yerel bulaş vakalarının son aylardaki en yüksek seviyesine çıktığı ülkede, uzman ekip salgının kökenini araştırmak üzere çalışmalara başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının kökeni araştırmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bir uzman ekibin, 14 Ocak Perşembe günü Çin'e gideceği duyuruldu. Ekibin, geçtiğimiz hafta ülkeye giriş yapması bekleniyordu ancak DSÖ'nün açıklamasında, 'vize sorunu' nedeniyle uzmanların Çin'e alınmadığı belirtilmişti. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun (NHC) resmi web sitesinde yayınlanan habere göre, DSÖ’nün uluslararası uzmanlardan kurduğu ekip 14 Ocak’ta Çin’i ziyaret ederek, Covid-19 virüsünün kaynağına ilişkin çalışmalar yürütmek üzere Çinli bilim insanlarıyla bilimsel işbirliği yapacak. 

Ziyaretin ertelenmesi ile ilgili soruları yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Geçen yıl, yeni tip korona virüsünün kaynağını incelemek için DSÖ uzmanlarını iki kez Çin'e davet ettik. Ekim ayından bu yana, her iki taraftan uzmanlar dört video konferans gerçekleştirdi. Son zamanlardaki iş birliğine gelince, Çin'deki ilgili birimler, daima DSÖ ile yakın iş birliğini sürdürüyor. Ancak Çin’de son zamanlarda birçok bölgede ortaya çıkan vakaların, virüsün yeniden yayılmasına dair endişeleri gündeme getirdiğini, birçok eyaletin salgınla mücadelede ‘savaş durumuna’ girdiğini biliyorsunuz. Çin’deki salgın önleme birimleri ve uzmanları, salgınla mücadele çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Sözcü, “İlgili birimler, DSÖ ile iletişimi sürdürüyor. Bildiğim kadarıyla, iki taraf, uzman grubunun Çin ziyaretinin somut tarihine ve ilgili düzenlemelere dair yakın temasta bulunuyor. Elbette iki tarafın bu konudaki düzenlemeleri bir an önce saptamasını umuyoruz" demişti. 

ÇİN'DE SON BEŞ AYIN EN YÜKSEK VAKA SAYISI

Çin'in yerel bulaş sonucu ortaya çıkan yeni korona virüsü vakalarının artmasıyla beraber sağlık yetkilileri vakaların son beş ayın en yüksek seviyesine çıktığını duyurdu. Ülkede 103 yeni vaka kaydedildi. 

NHC'den yapılan açıklamaya göre, 10 Ocak'ta 85 yerel bulaş vakası tespit edildi. Hebei eyaletinde 82, Liaoning eyaletinde iki ve başkent Pekin'de bir vaka görüldü. Ülkede ayrıca yurtdışı bağlantılı 18 vakanın olduğu duyuruldu. Asemptomatik vakaların toplam sayıya eklenmediği ülkede, 76 yeni asemptomatik vaka tespit edildi. 

Hebei eyaletinin başkenti ve salgının merkez üssü olduğu belirtilen Shijiazhuang kentine giriş çıkışlar yasaklandı. Hebei'den bildirilen 82 vakanın 77'si ve toplam 76 asemptomatik vakadan 49'u Shijiazhuang'da kaydedildi.

Heilongjiang eyaletinin Wangkui ilçesinde sekiz yeni asemptomatik vaka tespit edildi. Yerel televizyonda, giriş çıkışların yasakladığı ve gerekli olmayan tüm iş yerlerinin kapatıldığı belirtildi. Jilin eyaletinde ise 27 Temmuz'dan bu yana ilk kez  yerel bulaş vakaları görüldü. Eyalet başkenti Changchun'da dört yeni asemptomatik vaka kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Çin vaka Hebei korona DSÖ