Çin'de Komünist Parti üyelerine üç çocuk 'talimatı' tepki çekti: 'Ne param ne vaktim var!'

Çin'de devlete bağlı bir internet sitesinde 95 milyon üyeli Komünist Parti'nin her bir mensubunun 'üç çocuk' yapması gerektiğinin belirtilmesi tepki çekti. Viral olan yazı kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nüfusun yaşlanması nedeniyle tek çocuk politikasının kaldırıldığı Çin'de, devlete bağlı bir internet sitesinde Komünist Parti üyelerinin 'üç çocuk sahibi olması gerektiğinin' belirtilmesi tepki çekti. İnternette viral olan yazıya "Üç çocuk için paramız da vaktimiz de yok" gibi tepkiler geldi; site yazıyı kaldırma kararı aldı.

'PARTİ ÜYELERİ BAHANE ÜRETEMEZ'

Söz konusu çağrı, China Reports Network isimli devlet sitesinin geçtiğimiz ay yayımlanan bir başyazısında yer aldı. Bu hafta viral olan yazıda, Komünist Parti'nin yaklaşık 95 milyon üyesinin her birinin 'ülkenin nüfus büyümesinin sorumluluğunu ve yükümlülüğünü üstlenmesi ve üç çocuk politikası konusunda harekete geçmesi gerektiği' belirtiliyordu. Yazıda, "Hiçbir parti üyesi evlenmemek veya çocuk sahibi olmak konusunda objektif veya şahsi bahaneler üretmemeli. Sadece bir veya iki çocuk sahibi olmak için de bahane üretemezler" deniliyordu.

'VAKTİM, ENERJİM VE PARAM ELVERMİYOR'

Makale tepkilerin ardından silinse de, alınan ekran görüntüleri çok sayıda etiket altında milyonlarca defa paylaşıldı. Çin'in Twitter'ı Weibo'da yer alan tepkilerden bazıları şöyleydi:

 "Üç çocuk politikasına rağmen birçok kişinin, özellikle de eve erken dönmeleri gerekecek kadınların çocuk bakacak koşulları, becerisi, parası veya zamanı yok. Bu politika şirketlerin kadınları işe almak istememesine yol açacak!"

"Toplumun kalkınması dengeli olmamalı mı? Üç çocuk sahibi olmak ne zaman şart oldu?" 

"Ben sıradan bir insanım. Vaktim, enerjim ve param gelecekte sadece bir çocuk sahibi olmama elveriyor. Parti üyelerinin büyük kısmı da sıradan insanlar."

'PARTİYE İNANÇ SARSILACAK'

Birçok kişi de bu çağrı nedeniyle halkın Komünist Parti'ye inancının sarsılabileceğini vurguladı.

Çin, nüfusunun yaşlanması ve azalan doğum oranları nedeniyle demografik bir kriz yaşıyor. Ülke nüfusunun yüzde 18'den fazlası 60 yaşın üzerinde. 2020 yılındaysa, her 1000 kişide 8.5 doğum gerçekleşti. Bu oran 1978'de 18'in üzerindeyken, uzun yıllar sonra ilk kez 10'un altına düşmüş oldu.

'HAYAT PAHALI, UZUN SAATLER ÇALIŞIYORUM'

Komünist Parti yönetimi ise demografi krizini aşmak için bir dizi önlem almış durumda. Tek çocuk politikasına 2016'da son verilip 'iki çocuk' sınırı getirilirken, bu sene de bu sınır üç çocuğa çıkarılmıştı. Hükümet bir yandan da eğitimin ve çocuk büyütmenin maliyetleri azaltmaya, ikinci ve üçüncü çocuklar için teşvikler vermeye çalışıyor. Ancak birçok genç Çinli, yaşam koşullarının yüksek maliyeti ve uzun çalışma saatleri nedeniyle çok çocuk yapmaktan kaçınıyor. (DIŞ HABERLER)