Çin'de deprem: Ölü sayısı 131'e yükseldi

Çin'in Gansu ve Çinghay eyaletlerinde yıkıma sebep olan 6,2 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 131'e yükseldi. 150 bin evin zarar gördüğü depremde yaklaşık 1000 kişi de yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de 18 Aralık Pazartesi günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 131'e yükseldi. Yaklaşık 1000 kişinin de depremde yaralandığı açıklandı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, deprem sebebiyle 150 binden fazla evin zarar gördüğü ve depremin ardından yaşanan artçı sarsıntıların toprak ve çamur kaymalarına neden olduğu ülkenin Gansu ve Çinghay eyaletlerinde eksi 16 dereceye ulaşan soğuk havalar, arama-kurtarma çalışmalarını da sekteye uğratıyor. Deprem sonrası ülkedeki son duruma ilişkin 20 Aralık Çarşamba günü açıklama yapan yetkililer, 131 kişinin hayatını kaybettiğini, Gansu'da 782 kişinin, Çinghay'da 198 kişinin yaralandığını bildirdi.

'KAYGILIYIM, BAŞKA NASIL HİSSEDEBİLİRİM Kİ?'

Depremin ardından 1500 itfaiyeci, 1500 polis memuru, 1000 asker ve yaklaşık 400 sağlık çalışanı arama-kurtarma çalışmalarına katılıyor. Yetkililer, Gansu'da 78 kişinin sağ kurtarıldığını, ancak Minhe'deki iki köyde toplam 20 kişinin halen kayıp olduğunu açıkladı. 

Öte yandan, bölgedeki düşük sıcaklıkların devam etmesinin beklendiği, pek çok kişinin evlerine dönmekten korkarak açık alanlarda kalmaya devam ettiği ifade edildi. AFP'ye konuşan Ma Dongdong isimli bir depremzede, "Kaygılıyım. Başka nasıl hissedebilirim ki?" diyerek deprem sebebiyle evindeki üç yatak odasının zarar gördüğünü anlattı. 

Artçı sarsıntılar sebebiyle depremden sonraki ilk geceyi eşi, iki çocukları ve komşularıyla birlikte açık alanda geçirdiklerini ve burada ateş yakarak ısınmaya çalıştıklarını aktaran Ma, ardından sabah saatlerinde yaklaşık 500 kişinin barındığı bir çadır kente gittiklerini söyledi. Öğlen saatlerinde ise halen kendilerine battaniye ve kıyafet verilmesini bekliyorlardı.

DEPREM NEDEN BU KADAR KAYIP VE HASARA NEDEN OLDU?

Gansu Eyalet Sismoloji Bürosu'nun yaptığı açıklamaya göre, bölgede ilerleyen günlerde 5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların yaşanması olası görünüyor. Çin Jeoloji Bilimleri Akademisi'nden uzman Li Haibing, depremde ölü sayısının nispeten yüksek olmasının kısmen depremin yüzeye yakın bir noktada gerçekleşmesinden kaynaklandığını söyledi. Li, "Dolayısıyla büyüklüğü fazla olmasa da daha fazla sarsıntı ve yıkıma sebep oldu" dedi. 

Li'ye göre, depremin bu kadar büyük bir yıkıma sebep olmasının diğer sebepleri ise sarsıntının dikey hareketi, bölgedeki binaların düşük kalitede inşa edilmiş olması ve depremin çoğu kişinin evlerinde olduğu gece saatlerinde yaşanmış olmasıydı. Yaklaşık 50 kilometrelik bir alanı etkileyen deprem 22 kasaba ve köyde yıkıma sebep olsa da Çinghay'daki iki köy depremden özellikle daha fazla zarar gördü. (DIŞ HABERLER)