Çin ve Yunanistan'dan British Museum'a çağrı: Eserlerimizi geri verin

British Museum'daki hırsızlıktan sonra dünyanın çeşitli ülkelerinden tepkiler artıyor. Ülkeler, British Museum'un artık eserleri 'daha iyi koruduğu algısının çöktüğünü' söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan British Museum'da yaşanan hırsızlıktan sonra, birçok ülkede eserlerin iadesi için çağrılar yapılmaya başlandı. 

BBC Türkçe'nin haberine göre, 'Çin'in Twitter'ı' olarak bilinen Weibo platformunda Batı'daki en büyük Çin antika koleksiyonuna sahip olan British Museum'a, Çin Devleti'ne ait Global Times gazetesinde çıkan bir yazıdan sonra eserlerin iadesi çağrıları yapıldı. Gazetedeki yazıda; British Museum'un “yabancı ülkelere ait kültürel varlıklara" gereken özeni göstermediği, eserlerin "ücretsiz" biçimde iade edilmesi gerektiği ve British Museum'da dünya mirasındaki bu eserlerin "daha iyi korunduğu yönündeki algının çöktüğü" vurgulandı. 

Yayınlanan yazıdan sonra, "British Museum Çin antikalarını lütfen iade edin" etiketi Weibo'nun arama listesinin bir süre zirvesinde kaldı. Pekin hükümeti yapılan çağrılara rağmen henüz resmi kanallardan bir girişimde bulunmadı. 

'HIRSIZLIK İADE TALEBİNİ GÜÇLENDİRİYOR'

Öte yandan, Yunanistan'dan da benzer çağrılar yükseliyor. Bir süredir aslen Atina Akropolü'nün bir parçası olan Elgin Mermerleri'nin iadesi için çağrılarda bulunan Yunanistan, bu çağrısını tekrarladı. Yunanistan'da yayın yapan To Vima gazetesine konuya ilişkin konuşan Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, hırsızlık olayının "Elgin Mermerleri’nin kesin iadesine yönelik kalıcı ve adil talebi" güçlendirdiğini söyledi.

Yunan Arkeologlar Birliği Başkanı Despina Koutsoumba, kaç tane Yunan eserinin çalındığıyla ilgili "endişeli olduklarını" söyledi. British Museum'un eserleri koruyamadığının altını çizen Koutsoumba, "Biz British Museum'a artık Yunan eserlerini daha iyi koruduklarını söyleyemeyeceklerini söylemek istiyoruz. Eserlerin British Museum'dansa Yunanistan'da korundukları apaçık" ifadelerini kullandı. 

Nijeryalı yetkililer de benzer şekilde Benin Bronzları’nın iade edilmesi çağrısında bulundu.

'HIRSIZLIKLAR CİDDİ ANCAK MONA LISA ÇALINMADI'

BBC'ye konuşan Muhafazakar Parti milletvekili Tim Loughton, ülkelerin durumdan “fayda sağlamak yerine, nesnelerin geri alınmasına yardımcı olmak için bir araya gelmesi" gerektiğini dile getirdi. Yunanistan'ı ve diğer ülkeleri fırsatçılıkla suçlayan Loughton, "British Museum'un güvenli olmadığını söyleyen Yunanların ve diğerlerinin fırsatçılığı sürece daha çok zarar veriyor" dedi.

Loughton, hırsızlıklara ilişkin olarak ise eserlerin kaybolmasının "ciddi" olduğunu ancak "Mona Lisa'nın çalınmadığı" ifadelerini kullandı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)