Çin: NATO Avrupa'yı karıştırdı, Asya-Pasifik'e mi sıra geldi?

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, İngiltere'nin Asya-Pasifik'i NATO'yla tehdit etmesi üzerine "NATO Avrupa'yı karıştırdı. Şimdi de Asya-Pasifik'i dünyayı mı alt üst etmeye çalışıyor?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın "Avrupa'nın savunmasına odaklanan NATO, Pasifik'in korunması ve Tayvan gibi demokrasilerin kendilerini savunabilmesini de sağlamalı" sözlerine Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık sözcüsü Wang Wenbin, NATO'yu "Avrupa'yı karıştırmak ve Asya-Pasifik bölgesinde çatışmaları körüklemek" ile suçladı.

'NATO DÜNYAYI ALT ÜST ETMEYE Mİ ÇALIŞIYOR?'

Wang Wenbin'e Pekin'e basın brifinginde İngiltere Dışişleri Bakanı'nın son açıklamaları soruldu. NATO'nun egemen ülkeleri bombalarken diğer ülkelerle ilgili temel normlara uyum istemesinin garipliğine dikkat çeken bakanlık sözcüsü, "Kuzey Atlantik'teki askeri bir örgüt olan NATO, son yıllarda çatışmaları tırmandırmak için Asya-Pasifik bölgesine geldi. NATO Avrupa'yı karıştırdı. Şimdi de Asya-Pasifik'i ve hatta dünyayı mı alt üst etmeye çalışıyor?" tepkisi verdi. Wang Wenbin, Çin'in Ukrayna savaşıyla ilgili tutumunun tutarlı ve net olduğunu da belirterek "Biz her zaman esasa göre karar verdik" dedi. 

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, Londra'da Mansion House'da önceki gün katıldığı etkinlikte "Ülkeler oyunu kuralına göre oynamalı. Buna Çin de dahil... Kurallarına göre oynamazlarsa yükselmeye devam edemeyecekler. Çin'in G7 ile ticarete ihtiyacı var. Biz (G7) küresel ekonominin yaklaşık yarısını temsil ediyoruz. Avrupa'nın savunmasına odaklanan NATO, Pasifik'in korunması ve Tayvan gibi demokrasilerin kendilerini savunabilmesini de sağlamalı" demişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler çin rusya nato