Çin 'duyguları inciten' kıyafet ve sembolleri yasaklamaya hazırlanıyor

Anayasa hukukçusu Tong, yeni yasa teklifiyle ilgili olarak, "'Çin milletinin duygularını' kim tanıyor ve hangi prosedüre göre?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de kamu güvenliği yasasında yapılması önerilen değişiklikle, Çin'in 'ruhuna zarar veren' veya 'duygularını inciten' yorum, kıyafet ve semboller suç kapsamına alınacak.

The Guardian gazetesinin haberine göre, hukukçular, geçen hafta kamuoyuna duyurulan yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda, yasanın keyfi bir biçimde kullanılabileceği ve daha fazla sansüre yol açabileceği uyarısında bulundu. Pek çok hukukçu ve blogger, bu sebeple yasa teklifindeki ilgili maddelerin tekliften çıkarılmasını talep etti. 

'BUGÜN GİYİNMENİZ, YARIN KONUŞUP DÜŞÜNMENİZ...'

Konuya ilişkin bir yazı kaleme alan Çin Üniversitesi Siyasi Bilimler ve Hukuk Fakültesi'nden hukuk profesörü Zhao Hong, yasa teklifinde 'hukuki açıklık' olmadığını ve kamu otoritesinin kötüye kullanılması potansiyelinin bulunduğunu kaydetti. Zhao'nun makalesi, 6 Eylül Çarşamba günü çevrimiçi devlet medya organı Paper'dan kaldırıldı. 

Akademisyenlerin ve yorumcuların kamuoyuna çağrı yaparak yasa teklifine ilişkin görüşlerini paylaşmalarını istemesinin ardından yaklaşık 39 bin kişi Çin parlamentosu Ulusal Halk Kongresi'nin (NPC) internet sitesi üzerinden geri bildirimde bulundu.

Sosyal medyadaki yorumlarda da yasanın 'daha çok sansüre' yol açacağı endişeleri dile getirildi. Bir Weibo kullanıcısı, yaptığı paylaşımda, "Bugün belirli kıyafetleri giymenizi, yarın konuşmanızı, ondan sonraki gün ise düşünmenizi engelleyebilirler" diye yazdı.

'HANGİ PROSEDÜRE GÖRE?'

Doğu Çin Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Hukuk Fakültesi'nden anayasa hukukçusu Tong Zhiwei, Weibo sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "'Çin milletinin ruhunu' kim teyit ediyor ve hangi prosedüre göre? 'Çin milletinin duygularını' kim tanıyor ve hangi prosedüre göre?" diye sordu. Tong, şöyle devam etti: "Eğer NPC Daimi Komitesi bu maddeyi şu an olduğu haliyle kabul ederse, kolluk ve yargı işleri kaçınılmaz olarak insanların amirin iradesine göre gözaltına alınıp hüküm giymesine yol açacak." Tong, bunun ise 'sonsuz bir zarara' sebebiyet vereceğinin altını çizdi. (DIŞ HABERLER)