Çin Büyükelçiliği: Türkiye'ye aşı teslimatı siyasi nedenlerden durmadı

Çin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'ye aşı teslimatının ülkedeki aşı programı kapsamında ihracat yapılmaması nedeniyle durduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'ye korona virüsü (Covid-19) aşısı teslimatının durmasının siyasi nedenlerden kaynaklanmadığını belirtti.

Gazeteci Murat Yetkin, Çin Büyükelçiliği kaynaklarından aldığı bilgileri, Yetkin Report sitesinde yayınladığı “Ve Çin Büyükelçiliği açıkladı: 26 milyon doz aşı gönderdik” başlıkla yazısında paylaştı.

Büyükelçiliğin mart sonu, nisan başından beri aşı teslimatı yapılmadığı bilgisini verdiğini aktaran Yetkin'in yazısının bir bölümü şöyle:

Çin Büyükelçilik kaynaklarına aşı teslimatının siyasi nedenlerle, örneğin TBMM’de onay bekleyen ve Türkiye’deki Çin vatandaşı Uygur Türkleriyle bağı kurulan “Suçluların Karşılıklı İadesi” anlaşması nedeniyle mi durduğunu da sorduk.

Çinli kaynaklar ise “Hayır” diyorlar; “Aşı teslimatının yavaşlamasıyla bu konunun, hiçbir siyasi konunun herhangi bir ilgisi yok. Türkiye ile ilişkilerimizde siyasi bir sorun yok.”

Aşı teslimatının Mart sonundan bu yana durmasının nedenini Çin içinde yoğun bir aşılama kampanyası için bir süre ihracatı durdurmalarına bağlıyorlar. Dün, yani 7 Mayıs’ta tamamlanan bir kampanyada tam 300 milyon doz aşı kullanılmış. Çin’in nüfusunun 1 milyar 400 milyona yakın olduğu düşünülürse kampanyanın boyutları da anlaşılabilir.

“O kampanyanın tamamlanmasıyla” dedi üç kaynağımdan birisi, “En kısa zamanda, Mayıs ayı içinde yeniden ihracata başlayabiliriz”. Ancak ne teslimatın başlayacağı tarih ne de miktarı konusunda “henüz” bilgi verilmedi.

YAZININ TAMAMI