Çin aşısı CoronaVac'ın Brezilya sonuçlarının açıklanması üçüncü defa ertelendi

Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş ettiği Çin aşısı CoronaVac'ın Brezilya'daki sonuçlarına dair merakla beklenen açıklama ertelendi. Brezilyalı yetkililer, şirketin diğer ülkelerden gelen sonuçları da beklemesi nedeniyle nihai sonuçların 15 gün ertelendiğini söyledi; aşının yüzde 50 barajını geçtiğini duyurmakla yetindi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin de 50 milyon doz sipariş ettiği Çin menşeli CoronaVac aşısının Brezilya'daki nihai sonuçlarının açıklanması üçüncü defa ertelendi. Brezilyalı araştırmacılar, aşının ülkedeki denemelere göre yüzde 50 koruma barajını aştığını duyurdu ancak testlerin nihai sonuçlarının açıklanması, şirketin talebi üzerine ertelendi.

'DİĞER ÜLKELERİN VERİLERİYLE BİRLEŞTİRİLİYOR'

Çin merkezli Sinovac Biotech şirketinin geliştirdiği COVID-19 aşısının Brezilya'da 13 bin kişi üzerinde yapılan denemelerinin nihai sonuçlarının ve aşının bu deneylerde elde ettiği koruma oranının dün açıklanması bekleniyordu. Brezilya'daki denemeleri gerçekleştiren Sao Paulo eyaleti Butantan Enstitüsü yetkilileri, Sinovac şirketinin başka ülkelerde yapılan denemelerden gelen verileri de birleştirdiğini, yapılan kontrat uyarınca Brezilya'daki etkinlik düzeyinin açıklanmasının 15 gün ertelenmesini istediğini söylediler.

'ONAY İÇİN GEREKEN YÜZDE 50 SINIRINI GEÇTİ'

Yetkililer bu nedenle, aşının Brezilya'da acil kullanım onayı için gereken yüzde 50 etkinlik barajını aştığını açıklamakla yetindi. Sao Paulo Sağlık Bakanı Jean Gorinchteyn, merakla beklenen basın toplantısında "Bizim amacımız yüzde 50'yi geçmesiydi. Yüzde 51 olması, özellikle de bir sağlık krizi yaşandığı için bizim için önemliydi. Şu an kutlanması gereken bir an" dedi.

'HİÇ AĞIR HASTALIK GEÇİREN OLMADI'

Butantan Enstitüsü'nün Direktörü Dimas Covas ise denemelere katılan gönüllülerden hiçbirinin ağır hastalık geçirmediğini söyledi. 

CoronaVac aşısı, Brezilya'nın yanı sıra Türkiye ve Endonezya'da da deneniyor. Brezilya, aşının Faz-3 denemelerinin tamamlandığı ilk ülke. (DIŞ HABERLER)