CİMER'e 2024'te 4,5 milyon başvuru yapıldı: En çok 'doğum saati' soruldu

2024 yılında CİMER'e 7 farklı türden 4 milyon 590 bin başvuru yapıldı. Başvurularda ilk sırada, doğum saatini öğrenmek isteyenlerin yoğun ilgisi nedeniyle 'nüfus işlemleri' konusu yer aldı.

CİMER'e 2024'te 4,5 milyon başvuru yapıldı: En çok 'doğum saati' soruldu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vatandaş ile devlet arasında köprü görevi gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) 2024'te 4 milyon 590 bin başvuru yapıldı.

AA'da yer alan habere göre, yapılan her başvuruya cevap verilmesinin zorunlu olduğu ve buna göre idari ve teknik yapılanmanın oluşturulduğu CİMER'den yıl içinde vatandaşlara 7 milyon 360 bin cevap gönderildi.

 

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN KONU 'NÜFUS İŞLEMLERİ' 

Başvurunun yapıldığı günden itibaren işlem süresinin azaltılması ve cevap kalitesinin artırılması amacıyla bu yıl hayata geçirilen "İnceleme ve Denetim Koordinatörlüğü" birimi sayesinde başvuruların ortalama işlem süresi 12 güne kadar düştü.

CİMER'de 2024'te geçen yıla kıyasla "teşekkür, görüş, öneri" gibi başvuruların toplam içindeki oranı yüzde 30 artış gösterdi.

2024'te 867 farklı konu arasından ilk sırada, doğum saatini öğrenmek isteyen vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle "nüfus işlemleri" konusu yer aldı.

 

EN ÇOK BAŞVURU MALATYA, ANKARA VE İZMİR'DEN

CİMER'e başvuranların yüzde 44'ü lisans ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip kişilerden oluşurken 2'nci sırada yüzde 26 ile lise mezunları bulundu. Başvuruların yüzde 55'i erkeklerden yüzde 45'i ise kadınlar tarafından yapılırken, erkekler kadınlara kıyasla başvurularında yüzde 15 daha fazla kelime kullandı.

2024'te nüfusuna oranla en çok başvurular Malatya, Ankara, İzmir, Muğla, Hatay ve İstanbul'dan gerçekleştirildi.

KAMUYONDA BİLİNEN DAVALAR CİMER ŞİKAYETİYLE BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kamuoyunda 'yenidoğan çetesi', 'Adnan Oktar suç örgütü', sosyal medya fenomenleri soruşturması, 'Fergio House' gibi çok sayıda suç oluşumunun çökertilmesi sürecinin CİMER'e gelen şikayetler ile başladığına dikkat çekti.

Altun ayrıca, CİMER'e 2025'te yapacakları yapay zeka dönüşümüyle beraber daha nitelikli bir hizmet hedeflediklerini belirterek gerekli test çalışmalarının yapılmasının ardından mobil uygulamayı da hayata geçireceklerini kaydetti.

(ANADOLU AJANSI)