Çiğli'de Kadın Festivali: Eril ve gerici zihniyete meydan okuyoruz

Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen Kadın Festivali'nde, İran'da katledilen Mahsa Amini anılarak, “Bizi eve hapsetmek isteyen zihniyete meydan okuyoruz, sokaklar bizimdir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadın Festivali düzenledi. Hükümet Konağı karşısında bulunan park içerisinde düzenlenen etkinlikte, “Parklar ve sokaklar bizimdir “ve “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartlar asıldı. Sennur Sezer’in 'Sesimi Arıyorum' şiiriyle programı açan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu Koordinatörü ve Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Erengül Korkmaz, "Kadına yönelik şiddet, ev işi, çocuk bakımı, geçim derdi ve diğer sorumluluklarımız nedeniyle bizlere eğlenmeyi unutturdular, hayatımızı karartmaya devam ediyorlar. Tüm baskı-şiddet- cinayetlere rağmen biz kadınlar bu karanlıktan çıkmayı başaracağız, 'tüm engele inat yaşasın hayat' diyerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.

'ERİL, GERİCİ ZİHNİYETE MEYDAN OKUYORUZ'

Festival açış konuşmasını yapan Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, Kadın Meclisi'nin dil, din, ırk, memleket, siyasi parti ve başkaca hiçbir ayrım gözetmeksizin Çiğli’deki tüm kadınların katılabildiği, eşit söz hakkı, katılımcı, çoğulcu demokratik bir oluşum olduğunu belirtti. Aydın, Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Kadın ve Siyaset, Kültür Sanat, Kadın Emeği İstihdamı ve Girişimci Grubu ile Mahalle Çalışma Grubu olmak üzere altı çalışma grubu oluşturulduğunu, diğer alanlarda en az 10 kişinin talep etmesiyle yeni çalışma grupları kurulabileceğini söyledi. İran'da başörtüsünü, kurallara göre örtünmediği gerekçesi ile gözaltına alınıp işkenceyle öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini’yi de anan Aydın, “Nüfusun yarısı biziz, ancak temel hak ve özgürlüklerden, olanaklara erişimden erkekler kadar yararlanamıyoruz. Bizi eve hapsetmek isteyen, sokakları, parkları yasaklayan, haklarımıza ve hayatlarımıza kasteden eril, gerici zihniyete meydan okuyoruz. Sokaklar, parklar bizimdir diyoruz” ifadelerini kullandı.

'TÜM HAKLARIMIZ SALDIRI ALTINDA'

İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çeken Aydın, İstanbul Sözleşmesi için mücadele eden tüm kadınları ve kurumları da selamladı. Aydın “Tüm haklarımız saldırı altında gün geçmiyor ki bir hakkımıza saldırmasınlar. Sırada nafaka hakkı,6284, medeni kanun gibi birçok haklara saldırı hazırlıkları var. Haklarımıza ve hayatlarımıza saldırı karşısında birleşik meşru demokratik mücadeleyi hep birlikte yükselteceğiz. Bugün çim festivalinde birlikte eğlenip, birlikte düşünelim, ortak sorunlarımıza birlikte çözüm üretelim istiyoruz. Birlikte toplumsal farkındalık yaratmak üzere artık Çiğli’li kadınların ayağa kalkma zamanıdır” dedi.

Aydın'ın konuşmasının ardından etkinlikte sık sık “Kadınlar birlikte güçlü”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

FESTİVALİN YAPILDIĞI PARKA ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK MÜCADELESİNİ ANLATAN BİR İSİM VERİLECEK

Etkinlikte söz alan Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu da festivalin çok anlamlı olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin çalışmalarını anlatan slayt gösterisi “Kadınlar Vardır “şarkısı eşliğinde izlendi. Festivale katılan Çiğli Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü tarafından broşür ve haklarla ilgili kitapçık dağıtılırken, Kadın Yazarlar Derneği tarafında açılan masada, derneğin kolektif olarak yayınladığı ve kadınların hikayelerinin yer aldığı kitaplar tanıtıldı. Sanatçılar Melike Tok, Servet Bal, Oğuz Han, Haydar Güneş Özçelik, Birdane Nefes ’in sunduğu şarkılar ve türkülerle devam eden festivalde, festivalin yapıldığı parka kadının özgürlük ve eşitlik mücadelesini anlatan bir isim verilmesi yönünde girişim başlattığı da açıklandı. (DUVAR)