Çiğli Belediyesi'nde 69 işçi işten çıkarıldı

Bayram öncesi Çiğli Belediyesi'ne ait kafe ve restoranlarda işten çıkartılan 69 işçi, belediyeye bağlı Akvaryum Kafe'de toplanarak direnişe başladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çiğli Belediyesi'ne ait kafe ve restoranlarda çalışan işçiler pandemi nedeniyle bugüne kadar çeşitli hak gasplarıyla karşı karşıya kaldı. Covid-19 tedbirleri kapsamında kafeler kapatılınca belediyenin sosyal tesislerinde çalışan işçiler önce dönüşümlü ardından ücretsiz izne çıkarılırken, yaşanan durum nedeniyle maaşlar arasında ciddi farklar oluştu. İşçiler bunun üzerine 14 Temmuz'da geriye dönük hakları ve maaşların iyileştirilmesi talebiyle iki gün süreyle iş bıraktı.

ARABULUCULUK TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

İşçiler, eylemleri nedeniyle Gıda Şirketi Müdürü Halis Özcan tarafından defalarca tehdit edildiklerini ifade etti. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise DİSK'in arabuluculuk yapmak için talep ettiği görüşmeyi kabul etmedi. Çalışanlar bugün işbaşı yaparak süreci bayramdan sonraya bırakmayı planlarken, 69 işçi dün akşam saatlerinde şirket müdürü Halis Özcan tarafından 'Kod 46' gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını öğrendi.
.

İşten çıkartılan işçiler Akvaryum Kafe, Pelikan Kafe, Çiğli Belediyesi hizmet binası ve şantiyede mutfak ve gıda işlerinde çalışıyordu. Yaşanan durum üzerine Akvaryum Kafe'de toplanan işçiler, buradaki bekleyişlerini sürdürürken, tüm emekçileri desteğe çağırdı.

KOD 46 NEDİR?

Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açması nedeniyle SGK, 2021 yılı itibariyle yeni kodlar belirledi. Buna göre işçinin, 'işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunma' durumlarında Kod 46 ile işten çıkarmalar yapılıyor. Kod 46 ile işten çıkarılanlara kıdem ve ihbar tazminatı ödenmiyor, işçiler işsizlik sigortasından da yararlanamıyor. (DUVAR)