Çiftlik Bank'ın kurucusu Aydın Brezilya'da teslim oldu

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, Brezilya Sao Paulo'da teslim oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın, dün bir video yayınlayarak, bulunduğu ülkede teslim olacağını belirttikten sonra bugün teslim oldu. Aydın'ın avukatı Şehmus Uluç, konsoloslukla bağlantı kurduklarını ve Mehmet Aydın'ın Türkiye'ye iadesi için resmi işlemlere başlandığını söyledi.

Mehmet Aydın, Interpol tarafından, 'ödeme sistemleri aracılığıyla hırsızlık yapma, kooperatif kurarak insanları aldatma, suçunu finans etmek için organizasyon kurmak, taahhüt vererek toplanan varlıkları aklamak ve vergi yasanın ihlali' suçlarından kırmızı bültenle aranıyordu.

Mehmet Aydın'ın dün Sözcü'ye gönderdiği videoda, önünde yazılı olan açıklamayı dahi düzgün okuyamadığı dikkat çekmişti.

 

NASIL DOLANDIRDI?

Sosyal medya oyunu FarmVille’den esinlenen ÇiftlikBank’ta, oyuncular dijital ödeme sistemlerini kullanıp farklı altın değerlerine sahip çeşitli çiftlik hayvanları satın alıyordu. Yatırımcılar, yem ve depo masrafı da yapıyordu. Oyunda satın alınan hayvanların ve yapılan üretimin ise Türkiye’nin farklı yerlerinde açılan çiftlikler, et ve süt üretimi yapan tesislerde hayata geçirileceği vaat ediliyordu. Sisteme ilk girenlere yüzde 100’e yakın kar dağıtıldı. Bunu gören çok sayıda yatırımcı da akın etti. Ancak bir süre sonra Mehmet Aydın ve ortakları, dolandırdıkları paralarla sırra kadem bastı. Dava dosyasına göre sisteme 132 bin 222 kişi katılarak ‘yatırım’ yaptı. Sistem aracılığıyla 31 Temmuz 2016 tarihinden soruşturmaların başladığı 2018’in Mart ayına kadar toplam 1 milyar 139 milyon 972 bin lira toplandı. Katılımcılara bu süreçte 687 milyon 838 bin lira geri ödeme yapıldı. 128 milyon lira ise şirkete sermaye olarak aktarıldı. Sistem katılımcılara bu süreçte 2 milyar 971 bin lira ödeme yapılmasını öngörüyordu.

ŞİRKET YAZILIMCISI: SİGARA ALMAK İÇİN ARJANTİN'DEN TÜRKİYE'YE JET KİRALAMIŞTI

14 ay hapis yatan ve kendisi de 400 bin lira kaybeden Çiftlik Bank sisteminin yazılımcısı Cudi Cumhur Yurkadul, Sözcü'den İsmail Saymaz'a verdiği röportajda, "Mehmet Aydın nasıl biriydi? Siyasi görüşü nedir?" sorusuna şu yanıtı vermişti: "Personeli insan olarak görmüyor. Fakat politik ve tutarlıdır. AK Partili'dir. Babasından mutassıptır."

Aydın'la bir süre Brezilya, Arjantin ve Uruguay'da yaşayan Yurdakul, "Kokain ve kumar tutkunu. Eşi sigara içebilsin diye Arjantin'den Türkiye'ye jet kiralayacak denli lüks düşkünü" demişti. (HABER MERKEZİ/DHA)