'Çiftçinin borcu 19 yılda 2,4 milyardan 134 milyar TL'ye çıktı'

Türkiye İşçi Partisi İzmir'de düzenlediği Tarım Konferansı'nı tamamladı. Genel Başkan Yardımcısı Atay, "Çiftçinin borcu 2003'te 2,4 milyar TL iken bugün 134 milyar TL'ye çıkmış” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 1'inci Tarım Konferansı düzenledi. Dere Mesire Alanı’nda düzenlenen konferansa alanlarında uzman çiftçi, ormancı, ekolojist akademisyenlerin yanı sıra TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay da katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan akademisyen ve TİP Bilim Kurulu üyesi İlke Bereketli, doğanın ve toprağın tehdit altında olduğunu söyledi.

'ÖLÜM KALIM MÜCADELESİNİN EŞİĞİNDEN GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDEYİZ'

“Tarımı, gıdayı konuşmak için buradayız" diyen Bereketli şöyle devam etti: "Elbette önceliğimiz bugün tarım ama görüyoruz ki tek derdimiz tarım değil. Biliyoruz ki dünyamız bir krizden geçiyor. Bir yandan kuraklık, iklim krizi, ormansızlaşma; bir yanda ekonomik kriz, derin yoksulluk, açlık. Bir yanda savaşlar... İnsanlar ve tüm canlılar için aslında ölüm-kalım mücadelesinin eşiğinden geçtiğimiz günlerdeyiz. AKP iktidarının on yıllardır sürdürdüğü yanlış politikaları nedeniyle yaşam ve haklar büyük tehdit altında." 

'KONFERANSLAR DEVAM EDECEK'

Bereketli'nin ardından konuşan TİP Bilim Kurulu üyesi Doç Dr. Hakan Güneş de bu bereketli toprakların son derece bereketsiz hükümet tarafından bu hale getirildiğini söyledi. Güneş, "Bugün bu konferans dışa dönük bir seslenme değil. Birlikte, sonuç bildirgemize de yansıyacak olan kararları alma konferansı aynı zamanda. Doğal olarak burada, öncesinde hazırlıkları yapılmış bir çerçevenin tartışılacağı, üzerine ekleneceği çıkarılacağı bir süreç yaşayacağız. Buradaki her bir söz bizim için altın kıymetinde, onları can dinleyeceğiz ve bunu Türkiye'nin diğer bölgelerinde de aşağı yıkarı 6 aylık bir periyotla Çukurova'da, Konya'da, Urfa'da ve Karadeniz'de yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

ATAY: 'NÜFUS ARTIYOR ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR'

Konferansın ilk iki oturumunda akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi. Dünyanın ve Türkiye’nin gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu ifade eden akademisyenler, yeterli tarım politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Tarım Konferansı’nın üçüncü oturumunda ise TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atayn konuştu. AK Parti iktidarının tarım politikalarına değinen Atay "Çiftçinin borcu 2003 yılında 2,4 milyar TL iken bugün 134 milyar TL'ye çıkmış. Bu korkunç bir artış. Nüfusumuz sürekli artıyor ama çiftçi sayımız buna paralel olarak artması gerekirken sürekli azalıyor. Eskiden tarıma eksik gedik bir destek verildiğini konuşurduk" dedi.

'ASLA ÖDENMEYECEK KREDİLER...'

Çiftçilerin korkunç faizlerle kredi borcuna sahip olduğunu söyleyen Atay, ödeyemez duruma geldiklerinde ise ya çiftçiliği bıraktıklarını ya da arazilerine el konulduğunu belirtti. AK Parti döneminde Tarişbank'ın satılması örneğine dikkat çeken Atay şöyle devam etti: “Herhangi bir eksiği, defosu, hiçbir şey olmaksızın Tarişbank'ı sattılar. Bu aslında 2002 yılında iktidara geldiklerinde IMF ile Dünya Bankası'na söz verdikleri politikaların uygulanmasının başlangıcıydı. Hatta Ziraat Bankası'nın bile satılması gündemdeydi. Ziraat Bankası'nı satmadılar ama bütün işlevini değiştirerek satmaktan beter hale getirdiler. Şu an gördüğümüz gibi, örneğini Demirören üzerinden vereyim. Asla ödenmeyecek olan kredileri Ziraat Bankası gibi kamu bankaları üzerinden yandaş iş insanlarına peşkeş çekerek devleti biraz daha yoksullaştırıyorlar." 

ÇİFTÇİLER SÖZ ALDI

Atay'ın konuşmasının ardından konferansta yurdun dört bir yanından gelen çiftçiler söz alıp sorunlarını anlattı. "Böyle giderse üretim yapamayacağız" diyen çiftçiler, bir an önce doğru tarım politikalarının uygulanması gerektiğini vurguladı.

1'inci Tarım Konferansı, Hakan Güneş'in tutum belgesini açıklamasıyla sona erdi. Güneş, TİP'in önümüzdeki günlerde Türkiye'nin her bölgesinde Tarım Konferansları düzenleyeceğini belirtti.